Jääkarhupartiot suojelevat ihmisiä ja eläimiä

WWF:n tuella on perustettu jääkarhupartioita arktiselle alueelle. Partiot pitävät jääkarhuja loitolla ihmisasutuksesta ja vähentävät näin sekä ihmisille että eläimille vaarallisia kohtaamisia.

Biologi Craig Perham seisoo jään reunalla Walesissa, Alaskassa. Hän tihrustaa silmiään suojatakseen niitä kovalta tuulelta, joka puhaltaa Beringinsalmelta päin. Perham tutkii ympäristöään löytääkseen tutun kuvion. Sitten hän näkee sen: jääkarhun tassunjäljen.

Jääkarhut eivät ole harvinaisia näillä seuduilla, mutta niiden käyttäytymismallit uhkaavat muuttua. Merijää, josta jääkarhut ovat riippuvaisia, hupenee ilmaston lämmetessä. Jään vähetessä karhujen liikkeet käyvät ennalta-arvaamattomiksi. Se on ongelma, sanoo WWF:n arktisen ohjelman asiantuntija Elisabeth Kruger.

“Jos jääkarhujen saalistusmahdollisuudet huononevat jääolosuhteiden muuttuessa, niiden käytös voi muuttua arvaamattomaksi”, Kruger sanoo.

Lähellä sijaitsee pieni Inupiatin kylä, jossa asuu 150 ihmistä.

“Emme tiedä, kiertävätkö jääkarhut jatkossa kylän ilmaston yhä lämmetessä.”

WWF on ollut mukana perustamassa alueelle jääkarhupartiota, jonka tehtävänä on pitää jääkarhut loitolla ihmisasutuksesta. Partiot käyttävät erilaisia jääkarhuille harmittomia menetelmiä – esimerkiksi moottorikelkkoja, pitkiä keppejä ja torvia – eläinten karkottamiseksi. Näin voidaan välttää sekä ihmisille että jääkarhuille vaarallisia kohtaamisia.

Ensimmäiset jääkarhupartiot perustettiin WWF:n tuella vuonna 2006. WWF on auttanut jääkarhupartioiden perustamisessa Alaskan lisäksi myös Kanadassa, Grönlannissa ja Venäjällä.

Jääkarhupartioiden toiminta on tärkeää, mutta pitkällä tähtäimellä vaikuttavinta arktisen alueen suojelua on ilmastonmuutoksen vastainen työ, jossa WWF:llä on käytössään laaja keinovalikoima. Lue lisää arktisesta alueesta ja sen suojelusta täältä.

Tallenna

Tallenna

Liity Lumi-kummiksi

Suojele kanssamme pohjoista luontoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Lumesta ja jäästä riippuvaiset eläimet ovat vakavasti uhattuna jo nyt – myös Suomessa.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Liity Lumi-kummiksi

Suojele kanssamme pohjoista luontoa ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Lumesta ja jäästä riippuvaiset eläimet ovat vakavasti uhattuna jo nyt – myös Suomessa.