Harvinainen kuva: Lumileopardit tallustelevat vanhan salametsästyksessä käytetyn tukin päällä

Uskomattoman symbolinen kuva tallentui riistakameraan, kun lumileopardiperhe kulki vanhan salametsästysansan päällä Venäjän Altain tasavallassa.

Paikallisilta metsästäjiltä saadun tiedon mukaan ainakin kaksi lumileopardia on pyydystetty kuvassa näkyvän tukin avulla. Nyt emo pentuineen voi kulkea sen päällä huoletta, sillä ansat on poistettu maastosta.

Lumileopardit voivat liikkua huoletta vanhan ansan päällä.

Riistakamerakuvassa näkyvää tukkia on aikoinaan käytetty metallilangasta valmistettujen salametsästäjien käyttämien ansojen kiinnittämiseen.

Kuvassa oleva lumileopardiemo on tunnistettu Yunchi -nimiseksi lumileopardiksi, jota asiantuntijat ovat seuranneet vuosia paikallisten asukkaiden avustuksella.

Vielä 1990-luvulla monet alueen asukkaat salametsästivät lumileopardeja ja vuosia sitten alueella oli satoja ansoja. Nykyään paikalliset asukkaat suojelevat lumileopardeja WWF:n tuella ja alue on ansaton.

Muutos paikallisten metsästäjien asenteissa on saatu aikaan osoittamalla heille lumileopardien olevan arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Osa entisistä salametsästäjistä seuraa lumileopardeja riistakameroiden avulla. He toimittavat saamansa kuvat suojeluasiantuntijoille ja saavat vuosittain lisäpalkkion, jos heidän seuraamansa lumileopardit pysyvät elossa.

WWF on havainnut alueella asuvien lumileopardien määrässä pientä kasvua. Riistakameraan tallentuneet kuvat pennuista osoittavat, että naaraat tuntevat olonsa turvallisiksi ja lisääntyvät onnistuneesti.

Lumileopardeja (Uncia uncia) elää Himalajalla ja Keski-Aasian vuorilla. Niitä arvioidaan elävän villinä yhteensä enää 4 000-6 400 yksilöä, ja laji on luokiteltu uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi. Tavoitteemme on saada lumileopardien lukumäärä nousemaan niin, ettei se ole enää uhanalainen.

Lumileopardin pennut syntyvät myöhään keväällä tai aikaisin kesällä. Yhdessä poikueessa on yleensä 2–3 pentua. Lumileopardien arvioidaan elävän 10–12 vuotta.

Lumileopardit kärsivät ilmastonmuutoksesta. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen aiheuttama puurajan nouseminen on entistä suurempi uhka lumileopardille. Lumileopardi elää puurajan yläpuolella, joten puurajan noustessa se menettää kotinsa.
Jos kasvihuonekaasupäästöt jatkavat tasaista kasvuaan, puurajan nouseminen uhkaa tuhota jopa kolmanneksen lumileopardin elinympäristöstä pelkästään Himalajalla.

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Kissaeläin-kummina

Uhanalaisten kissaeläinten tulevaisuus on veitsenterällä. Ikonisten lajien ahdingon syynä on elinalueiden hävittäminen, salametsästys ja ilmastonmuutos. Katso, mitä kaikkea tuellasi saadaan aikaan.