Vinkkejä kyyn kohtaamiseen

Kyyllä on huono maine. Sitä on pelätty, vihattu ja vainottu kautta aikojen. Yhä edelleen ihmisen ja kyyn kohtaamiset päättyvät usein käärmeen kuolemaan. Tässä käärmeasiantuntija Toni Beckmanin vinkit, joiden avulla ihmisen ja kyyn yhteiselo voi onnistua.

Toimi näin, jos kohtaat kyyn

”Kyy ei ole aggressiivinen eläin: se ei yleensä hyökkää vaan pakenee kohdatessaan ihmisen, usein ennen kuin ihminen huomaa sen. Kyy ei pure turhaan. Kyyn kohdatessa kannattaakin käyttäytyä rauhallisesti ja liikkua harkitusti. Tällöin kyy ei hätäänny.”

Toimi näin, jos haluat siirtää kyyn

”Vaikka löytäisi kyyn omalta pihamaaltaan, sitä ei tarvitse tappaa. Kyyn voi kuljettaa turvallisesti pois. Apuna voi käyttää esimerkiksi haravaa. Jos kyyn kuljettaa kauemmas pihamaalta, voi sen tehdä esimerkiksi siirtämällä käärme kuljetuksen ajaksi suljettavaan ämpäriin. Aina kyytä ei tarvitse edes siirtää. Keväisin koiraat voivat olla vain läpikulkumatkalla etsiessään naaraita.”

Toimi näin, jos kyy puree

”Vaikka kyyn purema ei ole terveelle aikuiselle hengenvaarallinen, hoitoon on syytä hakeutua aina. Lapsille ja vanhuksille purema voi olla vaarallinen, ja lääkärissä käynti on erityisen tärkeää.

Kyyn pureman aiheuttama kipu voi olla voimakas. Siitä huolimatta kipua ei saa yrittää lievittää tulehduskipulääkkeillä, jotka saattavat vain pahentaa myrkyn aiheuttamia oireita. Kyypakkauksen sisältämästä kortisonista ei ole haittaa. Jos purema on kädessä tai jalassa, voi niitä pitää kohossa.”

Katso kyitä WWF:n Luontolivessä.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.