Parittelua ja pesänrakennusta – WWF:n Luontoliven sääksikamerassa on nyt paljon katsottavaa

WWF:n Luontoliven sääksikamerassa alkoi täysi tohina, kun sääksipari saapui pesälle. Sen jälkeen pesässä on nähty parittelua, pesän rakentamista, sulkapeitteen sukimista sekä nukkumista.

Tapahtumat alkoivat tiistaina 17.4. kello 13.58, kun sääksinaaras laskeutui pesään. Se alkoi kuopia pesän pohjaa voimakkaasti, lisäksi se haki pesään oksia ja sammalta. Välillä se tähyili taivaalle odottaen seuraa.

Koiras saapui pesään muutaman tunnin kuluttua. Se laskeutui pesässä olleen naaraan selkään kello 16.48. Ensimmäinen parittelu nähtiin heti, sen jälkeen sääksipari on paritellut useita kertoja.

– Naaras painautuu alas ja vetää pyrstöään sivuun, jotta koiras voi työntää siittimensä naaraan kloaakkiin, WWF:n Luontoliven sääksikameran ideoinut luontokuvaaja Juha Taskinen kuvailee tapahtumia.

Parittelujen välissä koiras on hakenut pesään lisää rakennustarvikkeita, etenkin jykeviä puiden oksia. Samalla pesän keskelle on alkanut muodostua pieni pesäkuoppa voimakkaan kuopimisen seurauksena.

Pesässä tapahtuu nyt paljon. Sääksi munii huhti-toukokuussa 1-4 munaa, joita naaras hautoo. Haudonta-aika on 34-38 vuorokautta. Poikaset kuoriutuvat kesäkuun alussa, minkä jälkeen suorassa lähetyksessä voi seurata poikasten kehitystä ja varttumista. Heinäkuussa poikaset alkavat tehdä pesän reunoilla siipijumppaa, ja kuun lopulla ne lennähtelevät jo pieniä lenkkejä.

Livelähetyksessä erikoinen pesä

Sääkset ovat kalaa syöviä petolintuja. Ne tekevät pitkän muuttomatkan talveksi jopa Etelä-Afrikkaan saakka. Keväällä ne palaavat takaisin usein samaan pesään, joka sijaitsee yleensä puun latvassa, ja pesä voi kasvaa vuosien saatossa suureksi. Sääksen painava pesä tarvitseekin alustakseen jykevän puun, kuten vanhan kippuramännyn.

WWF:n Luontoliven lähetyksessä nähtävä sääksen pesä on siinä mielessä erikoinen, ettei se ole puussa. Se on Saimaan toinen sääksipesä, joka on kiven päällä.

Sääkset solmivat elinikäisen parisuhteen. WWF:n Luontoliven sääksikamerassa nyt nähtävä sääksipari onkin luontokuvaaja Taskisen mukaan sama pari, jota livekamerassa on seurattu aiempinakin kesinä.

Sääksi on Suomessa elinvoimainen laji, jonka pesimäkannaksi on arvioitu yli 1 100 paria. Vielä hiljattain sääksi luokiteltiin silmälläpidettäväksi eli lähes uhanalaiseksi. Sääksien uhkana on pesäpaikkapula, sillä vallalla olevien metsänhoidon tapojen takia vanhojen metsien määrä on huvennut vähiin: metsämaamme metsistä yli 120-vuotiaita on enää 10 prosenttia. Lisäksi sääksien vaarana on etenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla talvehtimaan Afrikkaan.

Sääksiä on seurattu WWF:n Luontolivessä jo kolmena kesänä. Aiempina vuosina suoraa lähetystä on välitetty pesältä heinäkuun ajan. Tänä keväänä luontokuvaaja Juha Taskinen vei kameran Saimaan Haukivedellä sijaitsevalle pesälle jo huhtikuussa, jotta katsojat voisivat seurata emojen ja poikueen elämää pesinnän alusta asti heinäkuun loppuun.

Seuraa sääksien elämää WWF:n Luontolivessä. Palvelussa on oma lähetys myös metsäpeuroille ja kyykäärmeille.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.