WWF tuomitsee kahden ahmaemon tappamisen – pennut riutuivat todennäköisesti kuoliaaksi pesässä

Poronhoitoalueella tapettiin tänä vuonna kahdeksan ahmaa Riistakeskuksen myöntämillä poikkeusluvilla. Saaliiksi saaduista ahmoista kaksi oli äskettäin synnyttäneitä naaraita. Poikkeuslupien ehtona oli, että pyynnissä tulee pyrkiä varmistamaan, ettei saaliiksi jää pentuja hoitavia naaraita.

Ahma oli täysin rauhoitettu 35 vuoden ajan, kunnes kolme vuotta sitten maa- ja metsätalousministeriö salli sen tappamisen porovahinkojen vähentämiseksi. Siitä lähtien ahmoja on saanut vuosittain metsästää Riistakeskuksen myöntämillä poikkeusluvilla, maa- ja metsätalousministeriön asettaman lupakiintiön puitteissa. WWF on kritisoinut ahman metsästyksen sallimista.

Ahma synnyttää poikasensa lumipesään alkuvuodesta. WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Animalia ovat arvostelleet maa- ja metsätalousministeriön päätöstä sallia ahman metsästys ajankohtaan, jolloin sillä voi olla pieniä pentuja. Ahman sukupuolen ja pentujen olemassaolon varma määrittäminen ennen ampumista on käytännössä mahdotonta.

Tänä vuonna saaliiksi jäi kaksi ahmaemoa. Toinen synnyttäneistä naaraista tapettiin Sodankylässä Urho Kekkosen kansallispuistossa, toinen Suomussalmella.

”Kun imettävä emo joutuu ammutuksi, nääntyvät sen pennut kuoliaiksi. Näin on mitä todennäköisimmin käynyt molemmissa tämän vuoden tapauksissa”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Lisääntymisikäiset naaraat ovat äärimmäisen tärkeitä kannan säilymisen ja kasvun näkökulmasta.

”Ahma on Suomessa erittäin uhanalainen, joten erityisesti lisääntymisikäisiä naaraita tulisi suojella”, Tolvanen sanoo.

Riistakeskus ilmoitti huhtikuun alussa selvityttävänsä, kuinka lupaehtoja on sovellettu tapauksissa, joissa emot tapettiin.

Kolmena viime talvena yhteensä 24 ahmaa on tapettu poronhoitoalueella viranomaisten siunauksella. Poikkeuslupapyynnin lisäksi ahmoja tapetaan myös laittomasti, ja tutkimusten perusteella tiedetään, että vain murto-osa suurpetojen salametsästystapauksista tulee ilmi.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.