Näillä teoilla voit vähentää ylikulutustasi

Vuonna 2019 maailma kulutti laskennallisesti uusiutuvat luonnonvarat loppuun jo heinäkuun lopussa. Suomalaiset kuluttivat laskennallisen osuutensa jo huhtikuussa. Keräsimme yhteen vinkit, joilla jokainen voi tehdä osansa.

Ylikulutuksen taittaminen vaatii ennen kaikkea poliittisia päätöksiä. Niitä tarvitaan sekä ilmastokriisin ratkaisemisessa että talouden ja yhteiskunnan rakenteiden muuttamisessa luonnon kannalta kestäviksi.

Lisäksi jokainen meistä voi antaa äänensä kuulua tekemällä arjessa valintoja luonnon puolesta. Asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus vastaavat suurimmasta osasta yksityisen kulutuksen luonnonvarojen kuluttamisesta.

Poimi nämä vinkit ylikulutuksen vähentämiseen arjessasi

1 Valitse kasvipainotteista ruokaa

Ruoka on ympäristön kannalta tärkein arjen valinta. Eläinperäisellä ruualla, erityisesti punaisella lihalla, on suuret ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Voit vähentää ruoan ympäristövaikutuksia helposti suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota, vähentämällä ruokahävikkiä ja suosimalla vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita. Valintojen avuksi olemme tehneet Ruoka -, Kala – ja Lihaoppaan.

2 Suosi joukkoliikennettä

Vähennä henkilöauton käyttöä, suosi joukkoliikennettä ja pyöräile tai kävele lyhyemmät matkat. Se tekee myös hyvää keholle. Valitse kotimaisia tai naapurimaiden lomakohteita. Vältä lentämistä ja tee lomamatkat junalla tai bussilla.

3 Valitse uusiutuvaa energiaa

Vaihda sähkösopimus tuuli- ja aurinkovoimaan. Varmista, että esimerkiksi lämmityksen ja tuuletuksen säädöt ovat kunnossa. Sisälämpötilan alentaminen vähentää energiankulutusta. Omakotitalossa päästöjä voi pienentää korvaamalla fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan lämmitysratkaisun kestävästi tuotetulla uusiutuvalla energialla, esimerkiksi maalämmön tai aurinkoenergian avulla. Myös taloyhtiöissä kannattaa tutkia näitä mahdollisuuksia.

4 Vältä hukkaneliöitä

Asunnon koko ja sijainti vaikuttavat siihen, kuinka luonnonvaratehokkaaksi arkesi muodostuu. Suuri asunto kaukana tai maltillisen kokoinen asunto läheltä vaikuttavat ratkaisevasti asumisen ympäristövaikutuksiin.

5 Pohdi kulutustasi

Harkitse, tarvitsetko oikeasti haluamaasi tavaraa. Jos tarvitset, mieti, voisitko vuokrata tai lainata sen ostamisen sijaan. Suurimman osan tarvitsemistamme tavaroista voi ostaa myös käytettynä. Jos tavara tai vaate on rikkoutunut, selvitä, voisiko sen korjata uuden ostamisen sijaan.

6 Vaikuta yhteiskunnassa

Meillä ei ole vaaraa aikailla ympäristökriisin torjunnassa. Mitä useampi vaatii päättäjiltä vahvoja ympäristötoimia, sitä vaikuttavampia yhdessä olemme. Tarkista vaaliehdokkaasi ympäristökannat, kirjoita mielipidekirjoitus, ota suoraan yhteyttä poliitikkoihin, osallistu ympäristötapahtumiin tai liity ympäristöjärjestöjen vapaaehtoisiin.

7 Kannusta muita

Ystävät ja läheiset ovat meille tärkeä vertailujoukko mielipiteiden muodostamisessa. Näytä esimerkkiä, houkuttele mukaan ja tsemppaa somessa. Voit myös vaikuttaa yrityksiin kertomalla, että haluat yhden maapallon mukaisia tuotteita ja palveluita.

Lue tarkempia vinkkejä esimerkiksi Sitran elämäntapatestistä 

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.

Katso maukkaat ohjeet

Tutustu resepteihin

Muhkeita makuja ympäristöystävällisistä raaka-aineista.