Suomalainen valokuvaaja kuvasi Malesian viimeisen sumatransarvikuonon juuri ennen sen kuolemaa: ”Kuvaamisen hetkellä ymmärsin, että tulemme todennäköisesti menettämään lajin”

Malesian viimeinen sumatransarvikuono kuoli lauantaina. Suomalainen valokuvaaja Kaisa Sirén onnistui kuvaamaan sarvikuonon vain kolme viikkoa ennen sen kuolemaa Malesiassa suojelualueella. Sumatransarvikuonoja on maailmassa jäljellä enää alle 80 yksilöä, ja laji on erittäin lähellä sukupuuttoa.

Sumatransarvikuono Iman kuvattuna kolme viikoa ennen sen kuolemaa Malesiassa.

Malesiassa kuollut sumatransarvikuononaaras Iman sairasti syöpää, ja se oli kuollessaan 25-vuotias. Imanin kuoltua sumatransarvikuonoja on jäljellä enää Indonesiassa.

”Kuvasin Imanin malesialaisella suojelualueella, jossa eläintä oli hoidettu vuodesta 2016. Sillä oli todella hyvät olot: se asui noin viiden hehtaarin kokoisessa vehreässä aitauksessa ja sitä hoiti kokonainen tiimi asiantuntijoita. Se käyskenteli rauhassa edessämme ja kävi välillä mutakylvyssä”, kuvat ottanut valokuvaaja Kaisa Sirén kertoo.

Imanille syötettiin suojelualueella joka aamu 25 kiloa hedelmiä ja salaattia.

Sumatransarvikuono on yksi maailman harvinaisimmista isoista nisäkkäistä ja sen elinalueet kapenevat koko ajan Indonesiassa. Sirén kuvasi Imanin 30.10.2019, jolloin jo tiedettiin, ettei eläin pysty syövän takia enää lisääntymään.

”Kuvaustilanne herätti surua, sillä ymmärsin, että todennäköisesti menetämme lajin hyvin pian. Sarvikuonoa hoitanut asiantuntija kertoi, että vastuu lajin selviytymisestä on nyt pelkästään Indonesialla, ja maan pitää tehdä pikaisia suojelutoimenpiteitä seuraavien kuukausien sisällä.”

Indonesiassa laji yritetään pitää hengissä siirtojen avulla

”Laji on todella lähellä sukupuuttoa ja se yritetään nyt pitää hengissä Sumatralla ja Borneolla muun muassa siirtojen avulla, sillä viimeisiä yksilöitä uhkaa elinympäristön kutistumisen lisäksi salametsästys”, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Ensimmäinen sumatransarvikuonon siirto tehtiin Indonesiassa Borneon saarella marraskuussa 2018. Silloin naarassarvikuono siirrettiin sirpalemaiselta ja pieneltä metsäalueelta suojelualueelle turvapaikkaan, jossa salametsästäjät eivät sitä uhkaa.

Malesian viimeinen sumatransarvikuono Iman eli Malesialaisella suojelualueella viimeiset elinvuotensa.

”Indonesiassa tehty sarvikuonon siirtäminen sen vanhalta elinalueelta oli välttämätöntä sen selviytymisen takia. Sen vanha elinympäristö sijaitsi alueella, johon suunnitellaan kaivosteollisuutta, joten sen koti oltiin käytännössä tuhomassa”, Pirinen kertoo.

Jäljellä olevien sarvikuonoyksilöiden löytäminen ja siirtäminen turvallisille alueille lähemmäs toisiaan on avainasemassa sumatransarvikuonon pelastamisessa sukupuutolta.

Haluatko auttaa?

Annetaan sumatransarvikuonolle tulevaisuus

Laji on erittäin lähellä sukupuuttoa. Sumatransarvikuonoja on maailmassa jäljellä enää alle 80 yksilöä. Tavoitteenamme on pitää laji hengissä muun muassa siirtojen avulla, sillä viimeisiä yksilöitä uhkaa elinympäristön kutistumisen lisäksi salametsästys.

Auta Sademetsä-kummina

Annetaan sumatransarvikuonolle tulevaisuus

Laji on erittäin lähellä sukupuuttoa. Sumatransarvikuonoja on maailmassa jäljellä enää alle 80 yksilöä. Tavoitteenamme on pitää laji hengissä muun muassa siirtojen avulla, sillä viimeisiä yksilöitä uhkaa elinympäristön kutistumisen lisäksi salametsästys.