Tämä kaikki sinun pitää tietää lintujen talviruokinnasta

WWF:n Luontolivessä seurataan lintujen talviruokintaa. Mutta onko ruokinnasta hyötyä linnuille? Entä miten se toteutetaan oikein? Kokosimme tietopaketin lintujen talviruokinnasta.

Onko talviruokinnasta hyötyä linnuille?

Valtaosa Suomessa pesivistä linnuista ottaa syksyllä siivet alleen ja muuttaa etelään talveksi, mutta osa lajeistamme on sopeutunut sinnittelemään läpi talven hyisessä Pohjolassa. Näiden sinnikkäiden jääräpäiden ravinnonsaanti vaikeutuu huomattavasti päivien muuttuessa lyhyemmiksi ja kylmemmiksi. Ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa monia lintuja selviämään pahimpien pakkasten yli. Se ei kuitenkaan ole ensisijainen keino uhanalaisten lajien suojelemiseksi. WWF:n Luontolivessäkin lehahtelevien hömötiaisten suurin uhka ovat hakkuut, sillä metsätalous on yksipuolistanut ja nuorentanut metsiemme rakennetta. Hömötiainen ei löydä talousmetsistä talvella yhtä hyvin ruokaa kuin vanhoista luonnonmetsistä. Talviruokinta on ennen kaikkea mukava ja antoisa harrastus, jonka ansiosta lintuja pääsee tiirailemaan läheltä.

Mitkä lajit hyötyvät talviruokinnasta?

Talviruokinta, joka on yleistynyt viime vuosikymmeninä, on auttanut monia lajeja: esimerkiksi talitiainen ja sinitiainen ovat runsastuneet Suomessa huomattavasti, ja yhä useammat mustarastaat jäävät talvehtimaan Suomeen ihmisen tarjoaman lisäravinnon turvin. Lista ruokintapaikoilla käyvistä lajeista on muutenkin pitkä: esimerkiksi WWF:n Luontolivessä voi nähdä kuukkeleita, hömötiaisia, sinitiaisia, käpytikkoja ja palokärkiä. Vaikka osa näistä lajeista kerää omiakin varastoja talveksi, ne voivat silti hyötyä ruokinnasta.

Hömötiainen ruokintapaikalla.

Erittäin uhanalainen hömötiainen hyötyy talviruokinnasta.

Milloin talviruokinta kannattaa aloittaa?

Sopiva aika aloittaa talviruokinta on, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Otollinen aika saattaa siis vaihdella vuodesta toiseen.

Miten kauan ruokintaa tulisi jatkaa?

Kun talviruokinta on aloitettu, sitä ei pidä lopettaa ennen kevättä. Jos ruokinta on satunnaista, siitä ei ole linnuille mainittavaa apua. Ruokintaa ei kuitenkaan pidä jatkaa enää pesimäkauden alkaessa.

Miten ruokintapaikka kannattaa sijoittaa?

Ruokintapaikan sijoittamisessa on syytä ottaa huomioon etäisyys rakennuksista. Jotta linnut eivät lennä ikkunoita päin, pitää etäisyyttä lähimpiin rakennuksiin olla ainakin kymmenen metriä. Ruokintapaikan lähellä tulee olla myös luontaista suojaa linnuille, esimerkiksi havupuita tai puskia. Paikka kannattaa valita myös niin, etteivät kissat pääse nappamaan ruokailijoita.

 

Mitä linnuille voi antaa ravinnoksi?

Linnuille voi antaa esimerkiksi maapähkinöitä, auringonkukansiemeniä, talia, kauraa tai hirssiä. Uhanalainen valkoselkätikka pitää läskistä. Ruokia valitessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kotimaisia tuotteita.

Missä lintuja saa ruokkia?

Omalla pihalla lintuja saa ruokkia vapaasti. Jos lintuja aikoo ruokkia taloyhtiön alueella, kannattaa pelisäännöt sopia taloyhtiön ja naapureiden kanssa. Jos ruokintaa suunnittelee kunnan maille, kannattaa asiaa tiedustella ensin kunnan ympäristöviranomaisilta.

Lintujen talviruokintaa voi seurata WWF:n Luontolivessä

Voit seurata lintujen talviruokintaa suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä  jälleen marraskuun alusta lähtien. Lähetys on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa voi katsoa suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Talvilintukamera toteutetaan yhteistyössä luontokuvausyritys Kuusamo Nature Photographyn kanssa.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.