Uhanalaisia lintuja suorassa lähetyksessä – WWF vei livekameran kuvaamaan lintujen talviruokintaa

WWF:n uusi kamera välittää livekuvaa lintujen talviruokintapaikalta, joka sijaitsee suojellussa vanhassa metsässä. Suorassa lähetyksessä voi nähdä muun muassa tuttuja talitiaisia, vaarantuneita valkoselkätikkoja ja erittäin uhanalaisia hömötiaisia.

Suurin osa Suomen linnuista muuttaa talveksi etelään, mutta osa jää sinnittelemään Pohjolan pakkasiin. Ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa monia lintuja selviämään pahimpien pakkasten yli.

”Talviruokinta on mukava ja antoisa harrastus, jonka ansiosta lintuja pääsee tiirailemaan läheltä – nyt myös netin välityksellä”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Vaikka Suomessa talvehtivat linnut ovat sopeutuneet ankariin talviin, niiden ravinnonsaanti hankaloituu päivien muuttuessa lyhyemmiksi ja kylmemmiksi. Talviruokinnasta voi olla apua monelle uhanalaiselle lajille, mutta se ei ole ensisijainen keino niiden suojelemiseksi. WWF:n Luontoliven talvilintukameraan odotetaan esimerkiksi hömötiaista, töyhtötiaista ja valkoselkätikkaa. Ne ovat kaikki uhanalaisia lajeja, jotka ovat kärsineet lisääntyneistä hakkuista.

”Livekuvissa lehahtelevien uhanalaisten lajien suurin uhka ovat hakkuut ja metsien yksipuolistuminen. Esimerkiksi hömötiainen ei löydä talousmetsistä talvella yhtä hyvin ruokaa kuin vanhoista luonnonmetsistä”, Tolvanen sanoo.

”Tavoitteemme on muistuttaa niistä yksinkertaisista keinoista, joiden avulla metsänomistajat voivat niitä auttaa. Esimerkiksi avohakkuut voi vaihtaa metsän jatkuvaan kasvatukseen”, Tolvanen jatkaa.

WWF on toteuttanut talvilintukameran yhdessä luontokuvaaja Hannu Siitosen kanssa. Siitonen, joka tunnetaan myös keihäänheiton arvokisamitalistina, on kuvannut vuosikymmenten ajan suomalaista metsäluontoa.

”Olen liikkunut koko ikäni metsässä, ja esimerkiksi hömö- ja töyhtötiaisten näkeminen sykähdyttää aina. Ne ovat vanhan metsän lajeja, jotka ovat valitettavasti katoamassa, sillä talousmetsissä ei niihin törmää. Toivon, että suora lähetys lisää keskustelua Suomen metsien ja niissä elävien lajien tilasta”, Hannu Siitonen sanoo.

Töytötiainen oksalla.

Töyhtötiainen on Suomessa uhanalainen.

Kamera on osa WWF:n Luontoliveä

Talvilintukamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, sääksen, ahman, kyyn, metsäpeuran, liito-oravan ja järvilohen elämää. Lähetyksiä on katsottu yhteensä lähes seitsemän miljoonaa kertaa.

WWF on toteuttanut talvilintukameran yhdessä luontokuvaaja Hannu Siitosen kanssa. Kameran teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye ja Pukki Visuals.

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Katso WWF:n Luontoliveä

Katso luontoa suorassa lähetyksessä!

Klikkaa WWF:n Luontoliveen katsomaan, mitä lajeja voit seurata suorassa lähetyksessä juuri nyt.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.