Luontoliven kamerassa todistettiin erikoista tilannetta – sääksiperheen seuraan tupsahti yllättäen vieras poikanen

WWF:n Luontolivessä on hämmästelty sääksien pesällä viihtynyttä vierasta poikasta, joka on osallistunut yhteisiin ruokailuhetkiin. Kysyimme sekä sääksikamerakollegalta että lintuharrastajalta, mistä poikanen on voinut tulla ja kuinka se on pesälle päätynyt.

WWF:n Luontoliven katsojat ovat saattaneet viime aikoina hieroa silmiään, sillä sääksien pesällä on nähty vierailemassa tuntematon poikanen. Pesällä on esimerkiksi vietetty ruokailuhetkiä, joihin vieras poikanen on osallistunut. Pesän naaras on myös ruokkinut ylimääräistä poikasta.

Luontoliven sääksiperheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kolme poikasta, mutta viime perjantaina katsojat havaitsivat pesällä yhtäaikaisesti kuusi sääkseä. Pesällä oli ensin neljä poikasta, joiden seuraan liittyi naaras. Hetken kuluttua koiras saapui paikalle kalansaaliin kanssa. Voit katsoa videon tilanteesta alta.

Luontoharrastaja ja Lounais-Suomen sääksikameraa ylläpitävä Raimo Uusitalo kertoo, että vierailija on tämän kesän poikanen ja todennäköisesti koiraslintu, joka on lähtenyt naapuripesältä. Jo yli 50 vuotta sääskiä rengastanut Uusitalo tunnistaa vieraan poikasen siitä, ettei sitä ole rengastettu.

Lintuharrastaja Markku Hyvärinen Sääksisäätiöstä sanoo, ettei kaikkia sääksiä ei rengasteta. Pesinnästä ei välttämättä tiedetä tai pesä voi olla esimerkiksi puun latvassa, jolloin lintuja on mahdoton rengastaa.

Raimo Uusitalo uskoo, että joko poikanen on eksynyt omalta pesältään tai pesällä on tapahtunut jotain, minkä vuoksi se on lähtenyt nälissään liikkeelle.

”Mitä on tapahtunut sillä pesällä, ennen kuin poikanen on lähtenyt lentoon sieltä, sitä en osaa sanoa”, Uusitalo toteaa.

Uusitalon mukaan vieraan poikasen käyttäytymistä selittää ravinto, jota se hakee uudelta pesältä.

Aikuiset sääkset erottavat vieraan poikasen omistaan, mutta voivat ottaa vieraan poikasen lopulta omakseen. Uusitalo on todistanut vastaavia tapauksia aiemminkin. Kaikki poikaset itsenäistyvät lopulta ja lähtevät syysmuutolle.

Sääksisäätiön Markku Hyvärinen kertoo sääksen olevan muista petolinnuista poiketen sosiaalinen lintu. Vaikka niiden elämästä ei tiedetäkään kaikkea, on todettu, että vierailut toisilla pesillä ovat melko yleisiä.

”Nyt kun nuoret sääkset ovat lentokykyisiä, ne lähtevät vaeltamaan. Poikanen on saattanut lähteä naapuripesältä ja huomannut, että tuollahan on kavereita”, Hyvärinen sanoo.

Aikuiset linnutkin käyvät toisilla pesillä, mistä Hyvärinen antaa esimerkin. Erään Janakkalassa pesineen satelliittisääksen seuranta paljasti, että koiras seikkaili Lahdessa, Vääksyssä ja Mäntsälässä.

Juttua on korjattu 6.8. Jutussa mainittiin aiemmin, että vieras poikanen on todennäköisesti naaraslintu. Raimo Uusitalon tekemien uusien havaintojen mukaan ylimääräinen poikanen on ilmeisesti koiras.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.