Yhdysvaltojen palaaminen ilmastopolitiikan johtoon luo toivoa – valtioiden päästövähennyslupaukset edelleen täysin riittämättömiä

Kansainvälisen ilmastopolitiikan kriittinen vuosi sai sykäyksen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ilmastohuippukokouksesta. Valtioiden nykyiset päästövähennyslupaukset johtaisivat maapallon merkittävään lämpenemiseen.

Kansainvälisen ilmastopolitiikan kriittinen vuosi pääsi käyntiin, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden järjesti ilmastohuippukokouksen 22.–23. huhtikuuta. 40 valtion johtajan huippukokous vastaanotettiin kansainvälisen ilmastopolitiikan kentällä ilolla sen jälkeen, kun Yhdysvallat ehti jo kertaalleen irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta presidentti Donald Trumpin kaudella.

”Kokous osoitti, että Joe Biden on ilmastoasioiden kanssa tosissaan. Se on maailmalle hyvä uutinen”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman.

Nordmanin mukaan jo se on poliittisesti tärkeää, että valtiojohtajat käyttävät kaksi päivää aikaansa keskustellakseen ilmastopolitiikasta.

”Se kertoo, että koronapandemiasta huolimatta ilmastopolitiikka on edelleen maailmanpolitiikan tärkeimpiä kysymyksiä.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Miamin pilvenpiirtäjiä lähellä merivettä. Ilmastonmuutos uhkaa monia kaupunkiympäristöjä

Osa Miamista on rakennettu merenpinnan tasolle. Kun ilmastonmuutos nostaa merenpintaa, monet kaupunkialueet ovat vaarassa.

Saastuttajamaiden lupauksia odotetaan edelleen

Kokouksen alla Joe Biden julkisti Yhdysvaltain päästövähennyslupauksen. Maa lupaa vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 50 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030. Vuonna 2005 Yhdysvaltojen päästöt olivat mittaushistorian toiseksi korkeimmalla tasolla. Vuoteen 2019 mennessä päästöt olivat laskeneet 13 prosenttia, joten tavoite ei ole erityisen kova. Esimerkiksi EU käyttää päästövähennyksissään Yhdysvaltoja tiukempaa linjaa ankkuroimalla tavoitteensa vuoteen 1990.

”EU:nkin juuri lupaama nettopäästövähennystavoite 55–57 prosenttia vuoteen 2030 mennessä on Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kannalta liian alhainen. Tärkein arvo Yhdysvaltojen päästövähennyslupauksella on kuitenkin, että se lähettää viestin Kiinalle, Venäjälle ja Australialle tarvittavista vähennyksistä”, Nordman sanoo.

Yhdysvaltojen ilmastohuippukokouksessa suuret saastuttajamaat, kuten Kiina, Venäjä, Australia ja Saudi-Arabia, eivät tehneet päästövähennyslupauksia. Maailman valtioiden tähän mennessä antamat lupaukset ovat täysin riittämättömiä pitämään maapallon keskimääräinen lämpeneminen 1,5 asteessa. Nykyiset lupaukset johtaisivat pahimmissa skenaarioissa maapallon lämpenemiseen yli kolmella asteella.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Satelliittikuva hurrikaani Marian saapumisesta Puerto Ricoon

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Hurrikaani Maria saapui Puerto Ricon rannikolle vuonna 2017.

Katseet kohti Glasgow’n ilmastokokousta

Kansainvälinen ilmastopolitiikka huipentuu tänä vuonna marraskuussa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen Glasgow’ssa Skotlannissa. Ilmastokokouksessa valtioiden pitäisi päästä sopuun monesta Pariisin ilmastokokouksen yksityiskohdasta, kuten rikkaiden maiden rahoituksesta köyhempien maiden ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja hillintään. WWF vaatii kaikkia maita päivittämään päästövähennyslupauksensa hyvissä ajoin ennen kokousta.

”Yhdysvaltojen johtajuus kansainvälisessä ilmastopolitiikassa on kuitenkin tervetullut uutinen. Se luo toivoa, että valtiot voisivat tehdä päätöksiä, joilla ilmastokriisin pahimmat vaihtoehdot voitaisiin välttää”, Bernt Nordman toteaa.

 • Näin WWF torjuu ilmastonmuutosta
  • Vaikutamme ilmastopolitiikkaan niin Suomessa, EU:ssa kuin kansainvälisesti. Olemme mukana esimerkiksi kansainvälisten ilmastosopimusten valmistelussa ja valvomme niiden toteuttamista eri maissa.
  • Järjestömme maailman suurimman ilmastotapahtuman Earth Hourin, joka antaa ihmisille mahdollisuuden näyttää joukkovoimansa ilmaston ja luonnon puolesta.
  • Suojelemme ilmastonmuutoksesta kärsiviä lajeja, kuten saimaannorppaa, naalia ja lumileopardia.
  • Suojelemme metsiä ja torjumme metsäkatoa niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
  • Vaikutamme yrityksiin niiden päästöjen vähentämiseksi ja rahavirtojen ohjaamiseksi pois fossiilitaloudesta.
  • Kerromme ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen luontoon. Suojelemme ilmastonmuutoksesta kärsiviä elinympäristöjä.

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Ilmasto-kummina

Kummina tuet poliittista vaikuttamistyötämme sekä ilmastonmuutoksesta kärsivien lajien ja elinympäristöjen suojelua koko kansainvälisen verkostomme voimin. Nyt on kiire toimia yhdessä!