Kapeenkosken virtavesikunnostus auttaa erittäin uhanalaista järvitaimenta lisääntymään

WWF, K-kauppiaat, Kapeenkoski Travelin yrittäjäpariskunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset kunnostivat 11.9. Äänekoskella sijaitsevaa Kapeenkosken aluetta erittäin uhanalaisille järvitaimenille. Talkoot olivat osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä. 

Kapeenkosken erämaisella alueella virtaa neljä koskea, jotka ovat säilyneet vesivoimarakentamiselta. Kapeenkoski on tärkeä kulkureitti ja lisääntymisalue erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. 

Kuohkeutamme talkoissa kosken reunalla olevia taimenten kutupaikkoja ja täydennämme niitä uudella soralla. Kunnostusajankohta on nyt hyvä, sillä kuukauden päästä taimenen kutu on jo käynnissä Keski-Suomen koskilla. Soraikoilla tulee välttää kahlaamista aina lokakuulta alkukesään asti, koska hedelmöitynyt mäti ja kuoriutuvat poikaset vielä kehittyvät sen suojissa, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

K-kalapolut-yhteistyö päätökseen – uhanalainen taimen on palannut aiemmin kunnostettuihin kohteisiin

Kapeenkosken alueen kunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n viisivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa on avattu eri puolilta Suomea löytyviä kalojen vaellusesteitä ja tehty kutusoraikkoja yhdessä maa- ja vesialueenomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa.  

”Pieni unelma toteutui, kun saimme K-Kalapolut-talkoot Kapeenkoskelle. Taimenilla ei ole koskaan liikaa hyviä lisääntymisalueita”, sanoo Kapeenkoski Travel Oy:n toinen yrittäjä Jani Himanko. 

Myös lähialueiden kauppiaat lähtivät isolla joukolla mukaan K-Kalapolut-talkoisiin. Lapion varressa ahertavat K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola, K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen ja K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila.

”Ympäristöystävällisyys on osa meidän kauppojemme arkea ja tätä kautta voimme olla mukana vastuullisuustyössä laajemminkin. Voimme konkreettisesti näyttää esimerkkiä ja levittää tietoa luonnon monimuotoisuudesta, mikä on tärkeää”, sanoo kauppias Ilpo Romppanen.  

Äänekosken talkoot ovat WWF:n ja K-ryhmän viisivuotisen K-Kalapolut-yhteistyön viimeiset. Yhteistyön aikana on avattu 27 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Yhteistyövuosien aikana kunnostetuilta K-Kalapolut-kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä. 

Puretaan padot yhdessä!

Tule mukaan! Pelastamme tuhotut koskimaisemat, päästämme virtavedet vapaiksi ja annamme uhanalaisille lohikaloille mahdollisuuden lisääntyä. Kaikkia tarvitaan nyt, sillä purettavia ja ennallistettavia kohteita on satoja.

Auta lahjoituksella

Puretaan padot yhdessä!

Tule mukaan! Pelastamme tuhotut koskimaisemat, päästämme virtavedet vapaiksi ja annamme uhanalaisille lohikaloille mahdollisuuden lisääntyä. Kaikkia tarvitaan nyt, sillä purettavia ja ennallistettavia kohteita on satoja.