Maakotkien reviiririita tallentui talvilintukameraan – lumi pöllysi puunlatvassa, kun kotkat ottivat yhteen

Videolla nähdään, kuinka talvilintukameran koiraskotka jahtaa tunkeilevan kotkan pois reviiriltään kiljunnan saattelemana.

Talvilintukameran tutuksi tullut maakotkapariskunta sai lauantaina kutsumatonta seuraa, kun tuntematon naaraskotka ilmestyi yllättäen ruokintapaikalle.

Tunkeilijakotka lensi kotkapariskunnan suosiman männyn latvaan reviirin naaraskotkan viereen. Pian paikalle syöksyi reviirin koiraskotka, ja kotkat mittelöivät hetken männynlatvassa siipiään levitellen ja kiljuen. Lopulta koiras sai vieraan kotkan ajettua pois ruokintapaikan läheisyydestä.

Ruokintapaikkaa ylläpitävä luontokuvausyrittäjä Olli Lamminsalo arvelee vierailun syyksi nälän.

”Ylimääräinen kotka ei ole lähes – 30 asteen pakkasessa löytänyt tarpeeksi ruokaa omalta reviiriltään, ja se on siksi päättänyt suunnata paremmille apajille. Kotkillahan on äärimmäisen hyvä näkö, ja se on nähnyt jo kaukaa, että täällä on ruokaa tarjolla.”

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Talven kylminä kuukausina ruokapaikalle on eksynyt aiemminkin vieraita kotkia. Joskus ne ehtivät haukata maasta hiukopalaa, mutta usein vierailu loppuu lyhyeen.

”Tämä meidän koiras on hyvin reviiritietoinen, ja jahtaa vieraat kotkat pois omalta alueelta. Sen tehtävä on puolustaa omaa naarastaan”, Lamminsalo kuvailee.

Kotkat pariutuvat eliniäksi. Ruokintapaikalla viihtyvä kotkapariskunta on käynyt samalla paikalla jo useita vuosia, ja Lamminsalo arvelee niiden iäksi jopa yli 25 vuotta.

Vaikka maakotkapari vahtii reviiriään valppaasti ja yhteenottoja sattuu vuosittain, ei Lamminsalo ole koskaan ennen päässyt todistamaan kotkien tappelua puussa.

”Todella hieno tapahtuma, onneksi se tallentui kameraan.”

Aivan lopullisesti kotkapariskunta ei päässyt tunkeilijasta eroon, sillä ainakin vielä sunnuntaina niiden kuultiin kiljuvan vieraalle naaraskotkalle.

”Ne ikään kuin huutavat, että älä tule tänne, tämä on meidän reviiri”, Lamminsalo tulkkaa.

Pohjoisen linnut suorassa lähetyksessä

WWF:n Luontoliven talvilintukamerassa seurataan esimerkiksi kuukkeleita, tiaisia ja tikkoja, ja hyvällä tuurilla ruokintapaikalle voi lehahtaa harvinaisempiakin vieraita.

Katso talvilintukameraa

Pohjoisen linnut suorassa lähetyksessä

WWF:n Luontoliven talvilintukamerassa seurataan esimerkiksi kuukkeleita, tiaisia ja tikkoja, ja hyvällä tuurilla ruokintapaikalle voi lehahtaa harvinaisempiakin vieraita.