WWF: Kehysriihestä olisi kaivattu vahvempia budjettipäätöksiä ympäristön suojelemiseksi

Istuvan hallituksen viimeinen kehysriihi tarjosi muutamia hyviä uutisia ympäristön kannalta, mutta kokonaisuus jätti toivomisen varaa. 

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus teki eilen päätöksiä valtion tulevien vuosien rahankäytöstä. Hallitus esittää valtion menojen voimakasta lisäämistä Ukrainan sodan vaikutusten vuoksi. Maanpuolustukseen ja maahanmuuton kustannuksiin varataan tuntuvasti aiempaa enemmän rahaa. 

”Sota on ennen kaikkea humanitaarinen kriisi, mutta luontokadon ja ilmastonmuutoksen sivuuttamisella on pidemmällä aikavälillä vakavia seurauksia. Sen takia olisimme toivoneet hallitukselta vahvempia budjettipäätöksiä ympäristön suojelemiseksi”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo. 

Ympäristön näkökulmasta hyviin päätöksiin lukeutuu luonnonsuojelun rahoituksen turvaaminen hallituskauden loppuun asti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi metsiensuojeluohjelma Metson rahoituksen säilymistä ennallaan. Myös niin sanotun ilmastolaki 2:n rahoitus varmistettiin. Laki, joka etenee syksyllä eduskunnan käsittelyyn, velvoittaa kuntia tekemään ilmastosuunnitelmia. 

WWF:n keskeisimpiin kehysriihivaatimuksiin kuului vihreän siirtymän tukeminen. Käytännössä vihreä siirtymä tarkoittaa muun muassa siirtymistä fossiilisista uusiutuviin energialähteisiin. Asiasta ei tehty päätöksiä kehysriihessä, vaan fossiilisesta energiasta irrottautumista käsitellään lähiaikoina hallituksen asettamassa ministerityöryhmässä. 

”Erityisen pettyneitä olemme siihen, ettei hallitus aloittanut luonnonmetsien suojelemiseksi tehtävän periaatepäätöksen valmistelua. Valtion omistamien luonnonmetsien – siis luonnon kannalta kaikkein arvokkaimpien metsien – suojeleminen olisi erityisen tärkeää nyt, kun hakkuut uhkaavat kasvaa Ukrainan sodan lopetettua puun tuonnin Venäjältä”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo. 

WWF on myös pettynyt siihen, ettei hallitus päättänyt kasvattaa kehitysyhteistyön määrärahoja kohti 0,7 prosentin tavoitetta . Päinvastoin, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että kehitysyhteistyörahoja tullaan leikkaamaan

“Ilmastonmuutos ja luontokato ovat ongelmia, jotka vaikuttavat globaalisti turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Kehitysyhteistyöhön suunnitellut leikkaukset haittaavat näiden ongelmien ratkaisemista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista kehittyvissä maissa”, WWF:n ohjelmajohtaja Anne Tarvainen sanoo. 

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.