Mietitkö mitä tehdä kesällä? ”WWF:n vapaaehtoisena aikasi ei mene hukkaan”

WWF tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä luonnon hyväksi. Tulevan kesän aikana voit osallistua esimerkiksi öljyntorjuntakurssille tai talkoisiin haitallisten vieraslajien poistamiseksi.

Tule vieraslajitalkoisiin!

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan seurauksena luontaisilta esiintymisalueiltaan uusiin sijainteihin. Tehokkaasti leviävät vieraskasvilajit, kuten esimerkiksi puutarhoissa, metsänreunoissa ja puronvarsilla viihtyvä jättipalsami, tukahduttavat elintilaa muulta kasvillisuudelta. Alkuperäisten kasvilajien vähenemisen seurauksena kärsivät myös niistä riippuvaiset hyönteiset. Maailmanlaajuisesti vieraslajeja pidetäänkin yhtenä merkittävimmistä uhkista luonnon monimuotoisuudelle.

”WWF:n vapaaehtoisena aikasi ei mene hukkaan, vaan vieraslajitalkoisiimme osallistumalla pääset tekemään konkreettista työtä luonnon hyväksi. Talkoissa torjutaan jättipalsamia, komealupiinia, kurtturuusua ja espanjansiruetanaa”, WWF:n kenttäkoordinaattori Vilja Tupola sanoo.

Talkoot keskittyvät kesällä 2022 Uudenmaan alueelle. Lisätietoa ja osallistumislinkit vieraslajitalkoisiin löydät kalenteristamme.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Talkoolaisia Örön perinneympäristössä kesäisenä päivänä.

WWF:n talkooleirillä Örössä kunnostettiin perinneympäristöjä kitkemällä katajaa.

Talkooleirillä sittenkin vielä tilaa?

WWF:n talkooleirit tarjoavat vuosittain sadoille vapaaehtoisille ikimuistoisia elämyksiä. Leireillä ei kaihdeta raskastakaan työtä luonnon hyväksi, mutta samalla nautitaan upeista maisemista ja vielä upeammasta seurasta. Talkooleiriläiset auttavat luontoa arvokkaalla työpanoksellaan kunnostamalla esimerkiksi uhanalaisia perinneympäristöjä ja poistamalla haitallisia vieraskasveja.

”Perinneympäristöt ovat Suomen uhanalaisimpia luontotyyppejä, ja niillä elää jopa kolmannes Suomen uhanalaisista lajeista. Jotta perinneympäristöissä elävän lajiston tulevaisuus olisi turvattu, pitää niiden ennallistamista lisätä tuntuvasti”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki sanoo.

WWF järjestää kesällä 2022 viisi noin viikon mittaista talkooleiriä eri puolilla Suomea. Leireille haetaan sähköisillä hakemuksilla, joiden linkit löytyvät kalenteristamme. Tällä hetkellä leirit ovat täynnä, mutta voit hakea varapaikkaa.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin kuuluva vapaaehtoinen pitelee öljyyntynyttä lokinpoikasta Raahessa vuonna 2014.

WWF:n öljyntorjuntajoukoissa voit opetella muun muassa öljyyntyneiden eläinten hoitoa.

Osallistu öljyntorjuntakurssille

Öljyvahingot uhkaavat Itämerta ja muita vesistöjä. Kun öljyvahinko tapahtuu, paikalle hälytetään vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukkomme. Öljyntorjuntajoukot, joihin kuuluu jo noin 10 000 suomalaista, toimivat viranomaisten apuna öljyvahingon jälkeisessä rantojen puhdistuksessa ja öljyyntyneiden eläinten hoidossa.

Rantojen siivous öljystä on hidasta käsityötä, ja siksi vapaaehtoisten osallistuminen on äärimmäisen tärkeää. Onnettomuuden jälkeen öljy on saatava pois luonnosta mahdollisimman pian. Valmiiksi koulutettu, asiansa osaava joukko mahdollistaa nopean toiminnan.

Tarjoamme öljyntorjuntajoukoille peruskoulutusta ja syventävää koulutusta. Lisäksi järjestämme kursseja, joissa opetellaan öljyyntyneiden eläinten käsittelyä ja hoitoa. Löydät kaikki tapahtumat kalenteristamme.

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.

Tutustu vapaaehtoistoimintaamme!

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.