Norppalivessä ei tänä keväänä tapahtunut juuri mitään – ”Meni odotusten mukaisesti”

WWF:n Luontoliven klassikkokamera Norppalive suljetaan tämän kevään osalta keskiviikkona 8. kesäkuuta. Suurimman osan ajasta livekuva on seurannut Saimaan laineiden liplatusta kiviä vasten, mutta katsojat ovat saaneet kokea myös iloisen jälleennäkemisen Pullervon kanssa.

Norppaliven kevätkausi tulee päätökseen keskiviikkona 8. kesäkuuta, kun livelähetys Saimaalta suljetaan suunnitelmien mukaisesti. Tämän kevään lähetys on tarjoillut katsojille etupäässä rauhallista järvimaisemaa. Norppaliven välityksellä tapahtuneet kohtaamiset katsojien ja norppien kanssa on laskettavissa yhden käden sormilla.

Maanantaina 16. toukokuuta Norppaliven aiemmilta tuotantokausilta tuttu Siiri-norppa kävi tutustumassa Norppaliven kiveen, mutta ei asettunut sille köllöttelemään. Seuraavana päivänä kuviin lipui toinen norppa, joka hetken kaarreltuaan ponnisti taka-alalla näkyvälle kivelle.

Helatorstaina 26. toukokuuta iltapäivällä kivelle nousi Norppaliven tunnetuin tähti Pullervo, joka köllötteli paikalla yli yön seuraavaan aamuun asti. Kuvista päätellen katsojien rakastama Pullervo voi oikein hyvin. Tänä vuonna se näytti kuitenkin suosivan lähisaaren rantakiviä. Näin on käynyt kerran aiemminkin, kun vuoden 2020 Norppalivessä Pullervoa ei näkynyt. Vuotta myöhemmin se kuitenkin oli taas palannut paraatipaikalle. Norppien lisäksi julkisuuden valokeilassa piipahti saukko.

”Norppalive on parhaimmillaankin viihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään. Norppaliven kevät sujui siis aivan odotusten mukaisesti. Emme voi, emmekä halua käsikirjoittaa luonnon tapahtumia”, sanoo ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen WWF:stä.

Norppalive suljetaan tuttuun tapaan kesän kynnyksellä, jolloin päättyy myös norppien karvanvaihtokausi. Karvan vaihdettuaan norpat siirtyvät köllöttelykiviltä veteen, jossa ne viettävät valtaosan elämästään.

Saaristomeren norppalivessä nähtiin delfiinihyppy ja sääksen munien kuoriutumista odotetaan

Muissa WWF:n Luontoliven tämän kevään kameroissa on sen sijaan riittänyt käänteitä. Saaristomeren norppalive näytti tänä vuonna ensimmäistä kertaa livekuvaa karvaa vaihtavista itämerennorpista. Heti kameran avauspäivänä videolle tallentui itämerennorpan delfiinimäinen hyppy, jollainen on aiemmin dokumentoitu norpilla Laatokalla ja Saimaalla, mutta ei Itämerellä.

”Saaristomeren norppaliven avauskausi on ylittänyt kaikki odotuksemme. Pelkästään kamerassa havaittujen norppien määrä – enimmillään 39 yksilöä yhtä aikaa – on erittäin arvokasta uutta tietoa, ja suuri osa yksilöistä on saatu myös kuvattua yksilötunnistustutkimusta varten. Lisäksi suuri joukko ihmisiä on päässyt kameran kautta tutustumaan itämerennorppaan ja sen kohtaamiin uhkiin”, sanoo Petteri Tolvanen.

Saaristomeren norppalive on auki 16. kesäkuuta asti ja katsottavissa osoitteessa: wwf.fi/luontolive/itamerennorppa.

Saimaalla puolestaan seurataan kesän loppuun asti sääksen pesintää. Kalasääskipariskunnan pesintä on edennyt siihen vaiheeseen, että ensimmäisten munien odotetaan kuoriutuvan lähipäivinä.

Sääksilive on auki kesän loppuun asti ja katsottavissa osoitteessa: wwf.fi/luontolive/saaksi.