Itämerennorpat tekevät paluun WWF:n Luontoliveen – suosittu sääksikamera sulkeutuu

WWF:n Luontolivessä pääsee seuraamaan taas itämerennorppien elämää. Kamera on asennettu samalle Saaristomerellä sijaitsevalle luodolle kuin aiemmin tänä vuonna. Sääksien elämän seuraaminen suorassa lähetyksessä sen sijaan päättyy reilun viikon kuluttua. Sääksikameraa on katsottu tänä vuonna lähes kolme miljoonaa kertaa.

WWF avaa tänään suoran lähetyksen, jossa seurataan itämerennorppia. WWF kuvasi itämerennorppia Saaristomerellä myös touko-kesäkuussa. Tuolloin kameroiden edessä paistatteli parhaimmillaan lähes 40 yksilöä, mikä on merkittävä osa kaikista Saaristomerellä elävistä norpista.

”Vaikka näin alkusyksystä emme odota kuviin yhtä paljoa norppia, katsottavaa riittänee silti. Paras katseluaika on tyynellä kelillä todennäköisemmin hämärän aikaan”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

Saaristomeren norppalivellä on tietoisuuden kasvattamisen ja luontoelämysten tarjoamisen lisäksi tutkimuksellinen tavoite.

”Liven yhtenä tärkeänä tavoitteena on auttaa tunnistamaan näitä norppayksilöitä, joiden elämästä ja käyttäytymisestä etenkin syysaikaan tiedetään kovin vähän”, Tolvanen sanoo.

Itämerennorppia tunnistetaan niiden yksilöllisten kylkikuvioiden perusteella kuten saimaannorppiakin, ja kuvista voidaan koota yksilötunnistuskortisto. Sen avulla voidaan esimerkiksi tarkentaa arvioita Saaristomeren norppakannan koosta ja norppien liikkumisesta.

Itämerennorppa on lumesta ja jäästä riippuvainen arktinen hylje, kuten lähisukulaisensa saimaannorppakin. Myös sen suurin uhka on sama kuin saimaannorpalla, eli ilmastonmuutos.

Livelähetys on osa EU:n rahoittamaa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Viisivuotista hanketta koordinoi Metsähallitus, ja hankekumppaneina Itämerellä toimivat WWF, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus ja Ahvenanmaan maakunnan hallitus.

Sääksikamera sulkeutuu

WWF:n Luontoliven sääksikamera sulkeutuu 9. syyskuuta. Sääksien pesintä onnistui, ja pesältä varttui kolme poikasta. Poikaset oppivat lentämään elokuussa ja ovat pitäneet sen jälkeen pesää tukikohtana.

Alkusyksystä sääkset aloittavat muuttomatkan Afrikkaan. Sääkset palaavat keväällä pohjoiseen, sillä ne ovat varsin paikkauskollisia.

”Kun sääksi on kerran valinnut pesäpaikan, se on sille uskollinen, varsinkin jos pesiminen onnistuu. Tavoitteenamme onkin kuvata samaa sääksenpesää myös ensi vuoden huhtikuusta alkaen”, WWF:n Tolvanen sanoo.

Tänä vuonna sääksien elämää on katsottu noin 2,9 miljoonaa kertaa. Sääksikamera oli auki huhtikuun alusta alkaen.

”Sääksikameran suosio kertoo livelähetysten merkityksestä lukemattomille suomalaisille. Haluamme tuoda luonnon lähelle ihmisiä ja tarjota elämyksiä myös kotisohvilla. Näin voimme levittää tietoa luonnosta ja innostaa ihmisiä osallistumaan sen suojeluun”, WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze sanoo.

Sääksikamera on toteutettu yhteistyössä Juha Taskisen kanssa. Lisäksi WWF kiittää Pyyvilän osakaskuntaa. WWF:n Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye ja Pukki Visuals.

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.

Sinua saattaa kiinnostaa