Prinssi Philip vieraili Suomessa 1995 — jämähti jäihin Nuuksiossa

Innokkaana luonnonsuojelijana ja lintuharrastaja tunnettu Edinburghin herttua prinssi Philip vieraili Suomessa vuonna 1995 WWF:n kutsumana. Maanläheinen prinssi ei hätkähtänyt, kun soutuvene juuttui jäähän matkalla Nuuksioon.

Suojelujohtaja Jari Luukkonen oli juuri aloittanut WWF:llä projektipäällikkönä juuri ennen prinssin vierailua ja pääsi tapaamaan tämän henkilökohtaisesti.

’’Hän oli hyvin maanläheinen eikä ollenkaan kuninkaallisen oloinen keskustellessaan ihmisten kanssa. Prinssi otti kaikki osallistujat huomioon samalla tavalla”, Luukkonen muistelee.

Retki Nuuksion kansallispuistoon prinssin kanssa on jäänyt Luukkosen mieleen.

’’Oli hieno kevätaamu. Aurinko paistoi, ja silloinen Metsähallituksen Timo Tanninen, josta tuli myöhemmin WWF:n pääsihteeri, souti prinssiä kohti nuotiopaikkaa. Yllättäen vene törmäsi jäähän, joka oli yöpakkasen takia päässyt muodostumaan järvelle”, Luukkonen kertoo.

Epäonnisen sattumuksen myötä reittiä piti muuttaa, ja seurue joutui kävelemään pidemmän matkan kuin alun perin oli tarkoitus. Prinssi ei Luukkosen mukaan kuitenkaan häkeltynyt uusista suunnitelmista. Lopulta prinssi Philip saapui naureskellen nuotiopaikalle ja kertoi kokemuksesta muille paikallaolijoille.

Kerrotaan myös, että prinssi saattoi vierailullaan pelastaa Viikin luonnonsuojelualueen: hänen kantansa oli, että monille linnuille elintärkeä kosteikko tulisi suojella eikä alueelle pitäisi rakentaa. Helsingin kaupunki peruuttikin alueelle kaavaillut rakennussuunnitelmat pian prinssin Suomen vierailun jälkeen. Syyt peruutuksen taustalla eivät ole täysin selvillä, mutta prinssin kommenteilla epäillään olleen vaikutuksensa asiaan.

"Hän oli hyvin maan­lä­hei­nen eikä ollenkaan ku­nin­kaal­li­sen oloinen kes­kus­tel­les­saan ihmisten kanssa."

Jari Luukkonen
Suojelujohtaja

"Hän oli hyvin maan­lä­hei­nen eikä ollenkaan ku­nin­kaal­li­sen oloinen kes­kus­tel­les­saan ihmisten kanssa."

Jari Luukkonen
Suojelujohtaja

Luukkonen muistelee myös Helsingin Kauppatorilta alkanutta laivamatkaa.

”Prinssi Philip kätteli kaikki WWF:n silloiset työntekijät laiturilla ennen laivaan nousua ja vaihtoi muutaman sanan useamman kanssa. Vierailun aikaan WWF:n Suomen osastolla tosin oli töissä vain noin 15 ihmistä.”

Prinssi Philip kuoli 9. huhtikuuta vuonna 2021 kotonaan Windsorin linnassa. WWF-verkoston kunniapuheenjohtajana toiminut Philip oli kuollessaan 99-vuotias.

Lue lisää WWF:n historiasta ja saavutuksistamme: wwf.fi/50-vuotta

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.

Katso, miten voit auttaa

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.