Eurooppalainen dokumenttielokuva patojen purkamisesta saa ensi-iltansa Suomessa – mukana myös Jasper Pääkkönen

Ensi viikolla ensi-iltansa Suomessa saava Dambusters-elokuva seuraa patojen purkamista viidessä Euroopan maassa. Suomessa kuvausryhmä vieraili Etelä-Karjalan Hiitolanjoella ja haastatteli muun muassa vaelluskala-aktiivi, näyttelijä Jasper Pääkköstä ja WWF:n ohjelmajohtajaa Sampsa Vilhusta.

Solisevat joet ja purot eli virtavedet ovat monelle lajille tärkeitä elinympäristöjä. Virtavesien patoamisen seurauksena niissä elävä lajisto on kuitenkin uhanalaistunut voimakkaasti. Esimerkiksi kaikki Suomen vaelluskalat ovat nykyään uhanalaisia. Jopa 90 prosenttia Suomen lohikannoista on menetetty, ja 60 meritaimenjoesta on jäljellä enää 11.

WWF:n ohjelmajohtajan Sampsa Vilhusen mielestä tunnelin päässä kajastaa kuitenkin valoa. Patojen purkaminen ja jokien vapauttaminen on yksi luonnonsuojelun orastavista menestystarinoista. Tästä työstä kertoo myös ensi viikolla Suomen ensi-iltansa saava Dambusters-dokumentti.

”Siinä missä 2000-luvun alussa tarpeettomien patojen poistaminen oli vasta muutamien ympäristöaktivistien kaukainen unelma, nyt sitä tapahtuu joka puolella Eurooppaa. Patojen katkomat ja köyhdyttämät joet palautuvat elämää kuhiseviksi keitaiksi. Ikoniset vaelluskalat ja uhanalaistunut virtavesilajisto saavat elintilansa takaisin”, Vilhunen kuvailee.

Vilhusen mielestä patojen purkaminen on EU:n peräänkuuluttamaa luonnon ennallistamista tehokkaimmillaan.

”Padon purkaminen on yksittäinen toimenpide, joka tarjoaa välittömiä ja pysyviä positiivisia vaikutuksia luontoon. Patojen purkujen tulokset ympäri Suomen ovat olleet valtavan rohkaisevia, ja Suomesta on hyvää vauhtia tulossa suunnannäyttäjä Euroopassa”, Vilhunen sanoo.

Dambusters-dokumentin kuvausryhmä matkaa elokuvassa halki Euroopan ja tapaa inspiroivia patojen purkajia Liettuassa, Virossa, Espanjassa, Ranskassa ja Suomessa.

Suomessa kuvausryhmä vierailee Hiitolanjoella, joka on esimerkki jokien ennallistamisen voimasta: kolme suurta patoa puretaan kolmen vuoden kuluessa, ja uhanalaiset vaelluskalat pääsevät palaamaan lisääntymisalueilleen. Elokuvassa tavataan Hiitolanjoen aktiiveja sekä näyttelijä Jasper Pääkkönen ja WWF:n Sampsa Vilhunen keskellä suururakkaa.

WWF järjestää kaksi Dambusters-elokuvan näytöstä:

22.11.2022 Joensuu, elokuvateatteri Tapio 2, klo 18.00–21.00
23.11.2022 Helsinki, Bio Rex, Lasipalatsi klo 17.00–20.00

Lisäksi yhteistyökumppanimme järjestävät yhden Dambusters-elokuvan näytöksen:

21.11.2022 Imatra, elokuvateatteri Bio Vuoksessa klo 17.00–20.00

Elokuva kestää 73 minuuttia. Jokaisen näytöksen jälkeen Jasper Pääkkönen, WWF:n Sampsa Vilhunen ja paikalliset virtavesitoimijat keskustelevat patojen purkujen tulevaisuudesta Suomessa. Ennen elokuvanäytöksiä medialla on mahdollisuus haastatella elokuvan tekijöitä sekä siinä esiintyviä Pääkköstä ja Vilhusta.

Varaa paikkasi elokuvanäytökseen!

Varaa paikkasi Joensuun tai Helsingin elokuvanäytökseen klikkaamalla tästä.

Varaa paikkasi Imatran elokuvanäytökseen klikkaamalla tästä.

Katso elokuvan traileri tästä.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.