Viraali-ilmiöksi aamupäivän aikana : näin supersuosittu Norppalive sai alkunsa

Norppaliven kamera asennettiin ensimmäistä kertaa huhti-toukokuun taitteessa vuonna 2016. Loppu on historiaa.

Norppaliven asennukseen osallistuivat vuonna 2016 viestinnän asiantuntijana työskennellyt Joonas Fritze ja kehityspäällikkö Justus Hyvärinen. Paikallisena asiantuntija-apuna toimivat Juha Taskinen ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Marja Niemi.

Asennusreissu oli lupauksia antava: matkalla nähtiin seitsemän saimaannorppaa. Sen sijaan kuvan kanssa oli aluksi haasteita. Lähetyslaatikko jouduttiin siirtämään korkealle puuhun, mutta hyvästä kentästä huolimatta kuvaa ei kuulunut.

Lopulta Taskinen haki paikalle laitteiston rakentaneen Janne Neuvosen. Neuvonen paikansi ongelman katkenneeseen sähköjohdon säikeeseen. Lopulta lähetys saatiin toimimaan, mutta norppa ei saapunutkaan kameran eteen heti. “H-hetki” koitti vasta muutamaa päivää kameran julkaisun jälkeen.

”Heräsin perjantaina 6. toukokuuta 2016 aikaisin aamulla puolivuotiaan esikoiseni kanssa. Olimme lanseeranneet Norppaliven muutamaa päivää aiemmin, eikä saimaannorppaa ollut vielä näkynyt kiven päällä köllöttelemässä”, viestinnän asiantuntijana työskennellyt Joonas Fritze sanoo.

“Päätin vilkaista aamuvarhaisella livelähetystä ja suureksi yllätyksekseni kameran edessä pötkötti norppa. Ilahduin, otin kuvakaappauksen, jonka jaoin WWF:n somekanavissa, ja aloin keittää aamupuuroa.”

Norppalive nousi sosiaalisessa mediassa salamannopeasti valtavaksi ilmiöksi. Fritzen päästessä perjantaina työpaikalleen Sörnäisiin, puhelimet kävivät jo kuumina toimittajien soitellessa haastattelupyyntöjä.

”Kiinnostusta oli jo pedannut Ilta-Sanomien toimittaja Tuomas Mannisen kirjoittama reportaasi kameran asennuksesta, mutta nyt livestä tuntuivat kiinnostuvan kaikki muutkin mediat. Norppalive näkyi niin Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa, Aku Ankassa kuin Fingerporissakin”, Fritze muistelee.

”Osasimme kyllä arvella, että suora lähetys saimaannorpista kiinnostaa suomalaisia. Mutta se, että Norppalivestä kasvaisi suomalaisia yhdistävä ilmiö, tuli yllätyksenä. Käytännössä kaikki muut työt jätettiin toukokuulta, ja päätimme takoa raudan ollessa kuumaa.”

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Saimaannorppa-kummina

Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.