Luonnonsuojelulaista tulossa torso – ”Todellinen vastuunkanto vähissä”

Eduskunta äänesti eilen luonnonsuojelulaista. Vastakkain olivat hallituksen alkuperäinen esitys ja versio, josta hallituspuolue keskustan sekä opposition äänin poistettiin tärkeitä kohtia. WWF on erittäin pettynyt, että äänestyksen voitti jälkimmäinen, pahasti vesitetty esitys.

Eduskunta äänesti eilen lakiesityksen lopullisesta sisällöstä ympäristövaliokunnan viime viikolla valmistuneen mietinnön pohjalta. Ympäristövaliokunnan mietinnössä luonnonsuojelulaista poistettiin muun muassa kaksi uhanalaisia luontotyyppejä koskevaa tärkeää pykälää.

”Luontokato ei pysähdy ilman luontotyyppien suojelua. Ne ovat alueita, joiden ympäristöolot ovat tietynlaiset ja joilla elää luonteenomainen kasvi- ja eläinlajisto. Poistetut pykälät eivät olisi tarkoittaneet kyseisten uhanalaisten luontotyyppien automaattista suojelua, vaan olisivat velvoittaneet ottamaan ne huomioon päätöksenteossa, muun muassa kaavoituksessa ja ympäristöluvissa”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Luukkosen mukaan luonnonsuojelulain oli määrä olla yksi nykyisen hallituksen merkittävimmistä hankkeista luonnon hyväksi.

”Luontokadon pysäyttämisellä on kiire, sen myöntävät kaikki. Samalla on hyvin ilmeistä, että todellinen vastuunkanto on vähissä. Luonnonsuojelulaista on tulossa valtava menetetty mahdollisuus”, Luukkonen sanoo.

Luonnonsuojelulain uudistamisen yhteydessä käsiteltiin muutoksia myös muihin siihen liittyviin lakeihin. Ympäristövaliokunnassa hallituksen esityksestä pudotettiin viime viikolla pois vesilain pykälään 11 esitetty täydennys, jolla olisi suojeltu muun muassa puroja ja lähteikköjä.

”Mielestämme vähintä mitä lakiesityksestä olisi voitu pelastaa, oli pienvesiä suojeleva vesilain täydennys. Etenkin kokoomus on aiemmin puhunut vesiensuojelun puolesta, ja asetimme toivomme heidän ääniinsä. Vaikka muutama kokoomuslainen äänestikin vesilain täydennyksen puolesta, lopputulos oli myös tältä osin karvas pettymys, iso takaisku luonnolle ja täysin vastoin juhlapuheita luonnon monimuotoisuuden suojelun tärkeydestä”, Luukkonen sanoo.

Eduskunta päättää vielä lakiesityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä mahdollisesti ensi viikolla. Siinä vaiheessa lain sisältöön ei kuitenkaan enää tehdä muutoksia.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.