Luontoliven kameroiden pesillä kannibalistisia käänteitä: ”Kaikki ravinto on käytettävä hyväksi”

WWF:n Luontoliven lapinpöllökamera pesälle syntyi kaikkiaan neljä poikasta, joista kaksi menehtyi todennäköisesti ravinnon puutteeseen. Katsojien havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että pöllöemo syötti kuolleet poikaset jäljelle jääneille poikasille. Sääksikamerassa emo puolestaan söi yhden kuoriutumattoman munan.

WWF:n Luontoliven lapinpöllökamerassa on päästy seuraamaan pöllöjen pesän elämää toukokuun alusta saakka. Toukokuun lopulla pesään kuoriutui kaikkiaan neljä poikasta, mutta nyt poikasia on elossa enää kaksi.

”Kaksi poikasta menehtyi todennäköisesti ruoan puutteeseen. Tällainen ei sinänsä ole mitenkään tavatonta. Sanoisin, että enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Joskus poikasia selviää ainoastaan yksi, aina ei valitettavasti sitäkään”, arvioi lapinpöllöasiantuntija Matti Suopajärvi.

”Koiras tuo pesälle ruokaa minkä ehtii ja taitaa. Saalistustaidoissa voi toki olla eroja.”

Katsojien havaintojen perusteella emo vaikutti syöttäneen kuolleet poikaset muulle pesueelle.

”Uskoisin, että näin käy lapinpöllön pesällä, kun poikanen kuolee. Tavallaan se on julmaa, mutta kaikki ravinto on käytettävä hyväksi. Pesä pysyy näin ollen myös siistinä, eikä emon tarvitse kantaa kuollutta poikasta metsään, jossa se myös saattaisi hajullaan houkutella maapetoja paikalle.”

Suopajärven mukaan poikaset eivät ole millään tavalla aggressiivisia toisiaan kohtaan, mutta luonnollisen kuoleman kohdatessa ravintoa on saatava jäljellä oleville poikasille.

Pesän elossa olevat poikaset ovat kehittyneet vinhaa vauhtia ja toinen niistä hyppäsikin pesästä maahan 15.6. Pesästä poistuttuaan lapinpöllön poikaset viettävät aluksi aikaa pesän lähistöllä maassa aluskasvillisuuden seassa ja kiipeillen lähipuiden oksilla. Emot ruokkivat niitä vielä suunnilleen syyskuun loppuun saakka.

Sääksenpesällä kaksi poikasta – emo söi kuoriutumattoman munan

Hieman lapinpöllökameran tilannetta vastaava tapaus koettiin myös WWF:n Luontoliven sääksikamerassa. Yksi kolmesta munasta ei kuoriutunut ja havaintojen mukaan sääksiemo söi munan sisällön.

WWF:n ohjelmajohtajan Petteri Tolvasen mukaan Luontoliven kameroiden tapahtumien kaltaista kannibalismia havaitaan petolintujen kohdalla.

”Yleisesti ottaen petolinnuilla on tyypillistä, että poikaset kuoriutuvat eri aikaan ja niukassa ravintotilanteessa vain vahvimmat, eli yleensä ensin kuoriutuneet, selviävät. Nuoremmat saattavat menehtyä, jolloin ne syödään.”

”Kyse on sopeumasta vaihtelevaan ja ennalta ennustamattomaan ravintotilanteeseen, esimerkiksi jyrsijäkantojen vaihteluun. Näin edes yhdellä poikasista on paremmat mahdollisuudet selviytyä.”

WWF:n Luontoliven sääksenpesällä kuoriutuneita poikasia on kaksi.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.