Yritys kaataa EU:n ennallistamisasetus epäonnistui – ”Luonto kiittää puolustajiaan”

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hylkäsi torstaina tiukassa äänestyksessä yritykset kaataa EU:n ennallistamisasetus. Valiokunta ei saanut kuitenkaan ratkaistua, millainen on sen lopullinen kanta esitykseen. Äänestystä jatketaan 27. kesäkuuta.

Keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä yritti kaataa EU:n ennallistamisasetuksen ympäristövaliokunnassa. Ennallistamisasetus on jakanut voimakkaasti parlamenttia, ja myös äänestyksessä valiokunnan äänet jakautuivat tasan. Asetuksen kaataminen ei siis saanut tarvittavaa enemmistöä taakseen.

EPP:n edustajien lisäksi myös jotkut RENEW-ryhmän jäsenet olisivat halunneet hylätä ennallistamisasetuksen. Asetuksen puolella olivat vihreät ja vasemmistoryhmät.

”Asian voi ilmaista hyvin yksinkertaisesti: luonto kiittää puolustajiaan eli niitä europarlamentaarikoita, jotka asettuivat ennallistamisasetuksen taakse. Luontokadon pysäyttäminen ei onnistu ilman ennallistamista”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo.

Ennallistamisessa ihminen pyrkii palauttamaan heikentämäänsä luontoa lähemmäs luonnon alkuperäistä tilaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi patojen purkamista joista, metsien luontaisten rakennepiirteiden palauttamista ja suo-ojien tukkimista. Ennallistamisasetuksen tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä ennallistamistoimenpiteitä olisi tehty 20 prosentilla EU:n maa- ja merialueista.

Ennallistamisasetus on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa, jonka tavoite on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Tämän jälkeen luonnon monimuotoisuus on tarkoitus saada kasvu-uralle EU:n alueella. Biodiversiteettistrategia on puolestaan EU:n niin sanotun Green Dealin kulmakivi. Green Deal on kunnianhimoinen ohjelma, joka on tehnyt EU:sta edelläkävijän luontokadon torjunnassa ja vihreässä siirtymässä.

”Green Dealia ei ole ilman biodiversiteettistrategiaa eikä biodiversiteettistrategiaa ole ilman ennallistamisasetusta. Ennallistamisasetuksen kaataminen olisi tarkoittanut myös Green Dealin vakavaa vesittämistä. Onneksi tältä vältyttiin”, Suominen sanoo.

Kun EPP:n esitystä ennallistamisasetuksen hylkäämisestä ei hyväksytty, valiokunta ryhtyi äänestämään siitä, millaisena asetus etenisi EU-parlamentin heinäkuiseen täysistuntoon. Valiokunnan aika loppui kuitenkin kesken, ja äänestystä jatketaan 27. kesäkuuta.

“Komission esitys ennallistamisasetukseksi on kattava ja hyvä, eikä ympäristövaliokunnan tule tehdä siihen merkittäviä muutoksia seuraavassa käsittelyssään”, Suominen sanoo.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.