EU:n ennallistamisasetuksesta odotetaan sopua torstaina – ”Panokset ovat erittäin korkealla”

Euroopan parlamentin, komission sekä jäsenmaiden odotetaan pääsevän torstaina 9.11. sopuun paljon keskustelua herättäneestä EU:n ennallistamisasetuksesta. WWF odottaa, että asetuksessa sovitaan määrällisistä ja oikeudellisesti sitovista tavoitteista eri elinympäristöjen ennallistamiselle.

”Panokset ovat erittäin korkealla ennen torstain kokousta. Euroopan parlamentti yritti heinäkuussa heikentää asetusta vakavasti, mutta nyt neuvottelijoilla on viimeinen tilaisuus varmistaa, että asetuksesta tulee riittävän sitova ja kunnianhimoinen. Vain näin se voi onnistua tavoitteessaan: luontokadon pysäyttämisessä vuoteen 2030 mennessä”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo.

”Yksi tärkeimmistä asioista on sen varmistaminen, että asetuksessa sovitaan määrällisistä ja oikeudellisesti sitovista tavoitteista eri elinympäristöjen ennallistamiselle. Jos näin ei tehdä, uhkaa asetus jäädä nipuksi kauniita sanoja ja tavoitteita”, Suominen sanoo.

Ennallistamisessa ihminen pyrkii palauttamaan heikentämäänsä luontoa lähemmäs luonnon alkuperäistä tilaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi patojen purkamista joista, metsien luontaisten rakennepiirteiden palauttamista ja suo-ojien tukkimista. Ennallistamisasetuksen tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä ennallistamistoimenpiteitä olisi tehty 20 prosentilla EU:n maa- ja merialueista.

Ennallistamisasetus on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa, jonka tavoite on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Biodiversiteettistrategia on puolestaan EU:n vihreän kehityksen ohjelman, Green Dealin, kulmakivi. Kunnianhimoinen ohjelma on tehnyt EU:sta edelläkävijän luontokadon torjunnassa ja vihreässä siirtymässä. Ennallistamisasetuksen vesittyminen tarkoittaisi myös Green Dealin epäonnistumista.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.