Sääksi laskeutui suoraan lähetykseen WWF:n Luontolivessä – katso video ensimmäisestä havainnosta 

Suursuosioon nousseessa WWF:n Luontolivessä tehtiin ensimmäinen sääksihavainto keskiviikkona 10.huhtikuuta. WWF avasi livelähetyksen sääksen pesältä viikko sitten, ja yleisöllä on mahdollisuus seurata lintujen elämää elokuulle asti. WWF:n Luontoliven sääksilähetys keräsi viime vuonna 2,9 miljoonaa katselukertaa.

Sääksiä on seurattu WWF:n Luontolivessä jo kahdeksana kesänä. Tänäkin vuonna WWF kumppaneineen vei kameran Saimaan Haukivedellä sijaitsevalle pesälle jo varhain keväällä, jotta katsojat voisivat seurata emojen ja poikueen elämää pesinnän alusta asti.

”Suora lähetys sääksen pesältä on noussut vuosien mittaan suosituimpien livelähetystemme joukkoon, jopa Norppaliven rinnalle. On mahtavaa, että voimme tarjota tänäkin vuonna yleisölle mahdollisuuden seurata niiden elämää. Nyt koiras tuli tarkastamaan pesäpaikan, ja kevään ja kesän aikana livelähetyksen kautta päästään seuraamaan munimisen onnistumista sekä toivottavasti poikasten varttumista”, WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen sanoo.

Sääkset tekevät pitkän muuttomatkan, sillä ne talvehtivat pääasiassa Länsi-Afrikassa. Keväällä ne palaavat takaisin usein samaan pesään. Sääksi munii huhti-toukokuussa 1–4 munaa, joita hautoo pääasiassa naaras.

”Sääkset ovat uskollisia pesäpaikalleen. Tämän vuoksi ne päätyvät yleensä pariutumaan saman kumppanin, jollei partnerin muutto viivästy pahasti tai tämä menehdy talven aikana. On siis hyvinkin mahdollista, että lähetyksessä saadaan tänä vuonna seurata samoja lintuja kuin edellisinä vuosina”, Hyvärinen sanoo.

 

 

 

Sääksi on Suomessa elinvoimainen laji, jonka pesimäkannaksi on arvioitu yli 1 100 paria. Vielä hiljattain sääksi luokiteltiin silmälläpidettäväksi eli lähes uhanalaiseksi.

Sääksien vaarana on etenkin metsästys niiden pitkällä muuttomatkalla Afrikkaan. Lisäksi sääksiä uhkaa pula pesäpaikoista. Ne rakentavat pesänsä korkeille paikoille, useimmiten vanhan puun latvaan. Painava pesä tarvitsee alustakseen jykevän puun, mutta vanhat metsät ovat nykyään harvinaisia hakkuiden takia. WWF:n Luontoliven lähetyksessä pesä on korkean kiven päällä.

Sääksilähetys on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua. Luontoliven nettisivuilla voi seurata suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta.

”Haluamme tuoda luonnon ihmisten lähelle. Luontoliven suosio osoittaa, että ihmiset ovat innostuneet, liikuttuneet ja viihtyneet livelähetysten parissa”, Hyvärinen sanoo.

WWF toteuttaa sääksilähetyksen yhdessä luontokuvaaja Juha Taskisen kanssa. Lisäksi Sääksisäätiö osallistuu asiantuntijaroolissa lähetyksen toteutukseen. Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals.