WWF:n Norppalive Saimaalta käynnistyy yhdeksättä kertaa – Nähdäänkö Pullervo taas?

Ensimmäinen ja alkuperäinen WWF:n livelähetys, Norppalive Saimaalta, käynnistyy tänään. Sen kautta pääsee seuraamaan saimaannorppien karvanvaihtoa – eli pötköttelyä – suorassa lähetyksessä.

Suursuosittu Norppalive Saimaalta keräsi viime vuonna 500000 katselukertaa.

”Suosion salaisuus lienee hidastempoisuudessa ja tapahtumien niukkuudessa. Se lienee nykymaailman infoähkystä kärsiville ihmisille terapeuttista”, pohtii WWF:n digitaalisen viestinnän kehityspäällikkö Justus Hyvärinen.

Norppalivessä seurataan usein tyhjää kiveä ja katsellaan Saimaan laineiden liplatusta. Ensimmäisen norpan näyttäytyminen onkin WWF:n livekevään merkkitapauksia.

“Tänä keväänä jännitämme myös sitä, näyttäytyykö Norppaliven päätähti Pullervo kamerassa. Se on ollut paikalla joka kevät vuotta 2020 lukuun ottamatta ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat havaitsivat sen jo viime viikonloppuna. Muuten Norppalivessä on luvassa hyvin vähän jännitettävää, ja sitäkin enemmän leppoisuutta”, Hyvärinen sanoo.

Rauhaa norpille karvanvaihtoon

Saimaannorpat köllöttelevät kivillä, koska turkin pitää olla kuiva keväistä karvanvaihtoa varten. Makoilu voi näyttää rennolta, mutta se on norpille jossain määrin stressaavaa. Ne kilpailevat keskenään rauhallisimmista makoilukivistä ja viihtyvät parhaiten yksin, toisin kuin sosiaaliset itämerennorpat. Lisäksi karvaa vaihtavat norpat pitävät ympäristöään jatkuvasti silmällä mahdollisten häiriöiden varalta. Ne pelkäävät ihmisiä ja pakenevat vastentahtoisesti veteen, jos ihminen menee liian lähelle. Turkin toistuva kastuminen pidentää stressaavaa karvanvaihtoaikaa.

”Norppia on paras katsella lähietäisyydeltä vain Norppaliven kautta, aiheuttamatta niille lainkaan häiriötä. Jos norppia kiikaroi Saimaalla, on syytä muistaa säilyttää kunnioittava etäisyys ja antaa niille rauha karvanvaihtoon”, muistuttaa suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Norppien luontainen elinympäristö on vedessä, missä ne myös nukkuvat. Siten ihmisen voi olla vaikea ymmärtää, että rantakivellä rennosti makoileva norppa stressaantuu helposti häiriöstä.

WWF:n Luontolivellä jo yli 30 miljoonaa katselua

Norppalive on osa WWF:n Luontolive-palvelua, joka välittää suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Viime vuoden livekamerat keräsivät ennätysmäärän katseluita, vaikka Norppalivessä olikin hiljaista. Erityisen suosituksi sääksikameran rinnalle nousi lapinpöllön pesintää kuvaava kamera. Tänä vuonna WWF:n kamerat seuraavat ainakin sääksen, itämerennorpan ja saimaannorpan elämää. Aikaisemmissa livelähetyksissä on nähty ahmoja, kyitä, liito-oravia, metsäpeuroja, rupiliskoja ja järvilohia.

WWF toteuttaa Norppaliven yhdessä luontokuvaaja Juha Taskisen, Live Eyen ja Pukki Visualsin kanssa. Lisäksi WWF kiittää Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoita, Metsähallituksen luontopalveluita ja Etelä-Savon ELY-keskusta yhteistyöstä. Kamera kuvaa edellisvuosilta tuttua Pullervon lepopaikkaa, mutta hieman eri näkökulmasta kuin aiemmin.

Katso Norppaliveä täällä!