Sertifikaatti säästää sademetsää

Vastuullisesti tuotettuja puutarhakalusteita etsivän kannattaa pitää mielessään kolme kirjainta.

Mistä materiaalista tehdyt ulkokalusteet ovat ympäristöystävällisin valinta?

Mikä tahansa huonekalu, joka on halvalla tehty huonoista materiaaleista eikä tule kestämään kauaa, on huono vaihtoehto. Tämä koskee kaikkia materiaaleja. Aina kannattaa valita kestävä huonekalu ja sellainen, jota voi korjata ja uudistaa. Vastuullisesti tuotettu puu on paras materiaali, sillä se on ekologinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kaunis. Oikealla huolenpidolla puisesta huonekalusta pystyy nauttimaan vuosia.

Miksi on tarpeen kiinnittää huomiota puun alkuperään?

Jos hankkii trooppista puuta eikä tiedä sen alkuperää, voi olla aiheuttamassa esimerkiksi metsäkatoa. Metsien hakkuissa saatetaan myös vahingoittaa alkuperäisväestön oikeuksia, kulttuuria ja viedä paikalliselta yhteisöltä heidän toimeentulonsa. Jos emme tiedä, miten jokin tuote on tuotettu, saatamme tukea yrityksiä, jotka rikkovat pahasti työntekijöiden oikeuksia.

Mistä tietää, että puutarhakalusteet on tuotettu vastuullisesti?

Jos ei tunne henkilökohtaisesti puuntuottajaa ja puuseppää, ainoa tapa on varmistaa, että tuotteesta löytyy FSC-merkintä. Se kertoo, että tuote tulee hyvin hoidetusta metsästä, joka tuottaa ekologisia, sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä. Toki puukaluste voi olla tuotettu hyvinkin vastuullisesti, mutta jos siinä ei ole sertifikaattia, ostaja ei voi täysin olla varma.

Onko suomalaisia FSC-sertifioituja puutarhakalusteita jo saatavilla?

Tietääkseni ei. Suomessa tuotettu FSC-sertifioitu puu käytetään lähinnä paperintuotantoon ja erilaisten rakennusmateriaalien tuotantoon. FSC-sertifioitujen ja korkeatasoisten huonekalujen tekeminen voisi olla Suomelle hyvä tilaisuus erikoistua vastuullisen ja laadukkaan puun tuottamiseen. Uskon, että tällaisille kalusteille olisi myös kysyntää.

Mistä vastuullisesti tuotettuja kalusteita voi ostaa?

Tämä on juuri sellainen asia, jossa kuluttaja voi vaikuttaa aivan älyttömän paljon. Siitä ei ole montaakaan vuotta, kun FSC-sertifioituja puutarhakalusteita piti etsimällä etsiä. Nyt niitä löytyy oikeastaan kaikista isoimmista liikkeistä. Kun kysyy FSC-sertifioituja tuotteita, niin kyllä sieltä yleensä jotain puutarhakalusteita löytyy. Jotkut kaupat ovat ottaneet linjakseen myydä pelkästään vastuullisesti tuotettuja tuotteita.

Kysymyksiin vastasi FSC Suomen pääsihteeri Anniina Kostilainen.

Teksti: Antti Haavisto