Hyvää syntymäpäivää!

”Tapahtuuko tämä tosiaan minulle? Onpa kummallinen syntymäpäivä”, Donna Simon kuiskaa itsekseen, kun helikopteri lähtee lentoon.

Donna Simon on työskennellyt WWF:lle Malesiaan kuuluvassa Sabahin osavaltiossa Borneon saarella vuodesta 2011. Hänen hento olemuksensa ja herttainen käytöksensä saattavat johtaa harhaan: tosiasiassa tällä nuorella naisella on varsin rankka työ! Orankiohjelman työntekijänä hän on vastuussa orankien kartoittamisesta kaikilla keskeisillä metsäalueilla Sabahissa.

Kartoitustietoa käytetään orankien tärkeiden elin­ympäristöjen suojeluun. Tiedon pohjalta puutavarayhtiöiden kanssa neuvotellaan metsien vastuullisista hakkuista ja hoitotoimista.

Sabahin arvioidaan olevan noin 11 000 orangin koti. Luku on kymmenen vuoden takaa ja kaipaa päivittämistä. Tarkan luvun selvittäminen vaatii kuitenkin aikaa, työtä ja useiden menetelmien käyttöä. WWF käyttää orankien elinympäristöjen kartoittamisessa helikoptereita ja korkealla puissa olevien pesien gps-paikantamista.

Lokakuun 20. päivä Simon on varannut helikopterin kartoituslentoa varten. Hän on sopinut poimivansa mukaan myös WWF:n sarvikuono- ja norsutiimien työntekijät, jotka ovat odottaneet viidakkoleirissään yli viikon. On myös hänen syntymäpäivänsä: hän täyttää tänään 29 vuotta.

Kun Simon avaa aamulla verhot, vastaan lyö harmaa, metsäpalojen aiheuttama savusumu, joka on peittänyt aiemmin sinisen taivaan. Orankien pesien kartoitus ei onnistuisi tänään, mutta entä sarvikuono- ja norsutiimit? Työntekijöillä ei ole tarpeeksi ruokaa, jotta he voisivat viipyä leirissään enää kauempaa.

Simonia epäilyttää, miten lento onnistuisi sakeassa savusumussa, mutta hän on myös huolissaan kenttätyöntekijöistä. Onneksi työvuorossa on kokenut pilotti, kapteeni Mahmood, joka on kuljettanut WWF:n väkeä monilla kartoituslennoilla.

Neuvoteltuaan Simonin kanssa ja arvioituaan säätilan kapteeni päättää, että kenttätiimit voidaan hakea Tekalasta. Helikopterin on lennettävä hyvin matalalla, jotta se ei eksyisi toivottomasti sumupilvien sekaan.

Yhtäkkiä kuuluu valtava pamaus! Helikopteri on törmännyt lintuun! Simon ei koskaan elämässään ole pelännyt näin paljoa. Pilotin on tehtävä hätälasku keskelle palmuöljyviljelmää, mikä ihmetyttää ja huvittaa viljelmän työntekijöitä. Tarkistuksen jälkeen helikopteri nousee kuitenkin jälleen ilmaan.

Koska helikopteriin mahtuu vain neljä ihmistä lisää, ja kenttätiimeillä on mukanaan varusteita, Simon päätyy tekemään useita lentoja päivän aikana. Kun häneltä kysytään, mikä sai hänet lentämään toistuvasti viidakkoon turvallisuudestaan piittaamatta, Simon vastaa yllättyneenä: ”Täytyihän minun varmistaa, että työntekijät olivat turvassa.”

Hyvää syntymäpäivää, Donna!

Teksti: Lot Folgering • käännös Anne Brax