Kuka rakastaisi ahmaa?

Enemmistö suomalaisista rakastaa saimaannorppia. Erityisesti rakastamme Pullervoa, jonka rentoa lekottelua Saimaan rantakivillä katsoimme viime toukokuussa WWF:n Norppaliven kautta miljoonia kertoja. Rakkauden oheistuotteena halu suojella uhanalaista saimaannorppaa on lisääntynyt, ja norppakanta on alkanut kasvaa.

Mutta kuka rakastaisi norpan lailla Suomen luontoon kuuluvaa ahmaa? Ahmakin on uhanalainen ja monen mielestä kaunis eläin. Ahma on haaskansyöjä ja kömpelö saalistaja. Otollisissa lumiolosuhteissa ahma saattaa kuitenkin tappaa kerralla useampia poroja.

Juuri porovahinkojen takia ahmoja saa nykyään tappaa. WWF pitää erittäin uhanalaisen ahman tappamisen sallimista vääränä päätöksenä, sillä ahman ja porotalouden yhteensovittamiseksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja.

Lienee selvää, ettei ahma tule nauttimaan tulevaisuudessakaan kaikkien suomalaisten varauksetonta rakkautta. Olennainen kysymys kuitenkin kuuluu: miten sen kohtaamaa vainoa ja vihaa voidaan vähentää? Ahman ja poronhoidon konfliktia käsitellään tässä lehdessä sivuilla 12-17.

Liisa Rohweder

Pääsihteeri WWF Suomi