Haamuverkkojen etsijät törmäsivät toisen maailmansodan aikaiseen ENIGMA-salauslaitteeseen: ”Ylivoimaisesti kiinnostavin löytö tähän mennessä”

Etsiessään hylättyjä kalanpyydyksiä Itämerestä WWF:n palkkaamat sukeltajat tekivät epätavallisen löydön: haamuverkko oli takertunut toisen maailmansodan aikaiseen ENIGMA-salauslaitteeseen.

ENIGMA oli Saksan toisessa maailmansodassa käyttämä sähkömekaaninen salauslaite. Sen avulla natsit lähettivät salakielelle muunnettuna valtavan määrän tietoa esimerkiksi joukkojen liikkeistä tai haavoittuneiden määristä. Vaikka laitteita valmistettiin tuolloin hyvin suuria määriä, ne ovat nykyään harvinaisia ja historiallisesti merkittäviä.

Sukeltajat löysivät sotaelokuvistakin tutun laitteen kaikuluotaimen avulla etsiessään haamuverkkoja WWF:n toimeksiannosta.

Haamuverkot ovat hylättyjä tai karanneita kalaverkkoja tai muita pyydyksiä, jotka jatkavat tehtäväänsä eli pyyntiä pitkään hylkäämisensä jälkeen. Tällöin pyydyksistä tulee pysyvä tappava ansa kaloille, merinisäkkäille ja merilinnuille. Ne myös saastuttavat valtameriä, sillä verkot valmistetaan nykyään muovista.

WWF on etsinyt ja poistanut Itämerestä vaarallisia haamuverkkoja useiden vuosien ajan. Kaikkiaan merestä on vuosien kuluessa nostettu yhdeksän tonnia hylättyjä tai karkuteille lähteneitä verkkoja.

WWF käyttää uusinta tekniikkaa verkkojen löytämiseksi. Merenpohjaa haravoidaan erityisellä kaikuluotaimella, jonka avulla voidaan nopeasti, tarkasti ja ympäristöystävällisesti käydä läpi laajojakin alueita.

Kun haamuverkoista saadaan mahdollisia havaintoja, ammattimaiset pelastussukeltajat tutkivat epäillyt löytöpaikat. He törmäävät toistuvasti erilaisiin esineisiin. Niin tapahtui myös marraskuussa Geltinger Buchtissa, josta ENIGMA-kone löytyi.

”Löydämme säännöllisesti isoja esineitä, kuten puunrunkoja ja kiviä, joihin verkot sotkeutuvat veden alla. Mutta ENIGMA on ylivoimaisesti tähän mennessä mielenkiintoisin löytö”, kertoo WWF Saksan haamuverkkojen etsintään erikoistunut Gabriele Dederer.

Vuonna 1945 Saksan laivasto upotti Geltingerinlahdella noin 50 omaa sukellusvenettään, jotta niitä ei olisi tarvinnut luovuttaa liittoutuneiden joukoille.

”Epäilemme, että ENIGMAmme meni yli laidan tämän tapahtuman aikana”, kertoo arkeologi ja sukeltaja Florian Huber salauskoneen löytäneestä Submaris-tiimistä.

WWF tekee tiivistä yhteistyötä Saksanmuseoviranomaisten ja sotatarvikkeiden palautuspalvelun kanssa.

”Jos löydämme historiallisia esineitä, välitämme tiedot suoraan viranomaisille, jotka huolehtivat lisätutkimuksista”, Dederer kertoo.

Geltinger Buchtin ENIGMA-laite on nyt lähetetty arkeologisen museon kunnostustyöpajalle Schleswigiin. Siellä tätä mahdollista ”vedenalaista kulttuuriperintöä” tutkitaan ja säilytetään jatkossa.

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta Itämeri-kummina

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suojelemme Itämerta ja sen lajeja pitkäjänteisesti sisävesistämme saakka. Sinun tuellasi se on mahdollista.