Earth Hour kannustaa kestäviin valintoihin, mutta miten kokeilusta saa tehtyä tavan?

Earth Hour -lupaukset kannustavat kokeilemaan kestävämpiä valintoja – aluksi vaikka viikon tai kuukauden ajan. Käyttäytymisen muutosta tutkiva psykologi kertoo, miten käyttäytymistä voidaan muuttaa ilmastoystävällisempään suuntaan. 

Pian koittaa taas maaliskuun viimeinen lauantai, jolloin jopa 1,5 miljoonaa suomalaista sammuttaa valot ja osallistuu yhteiseen valomerkkiin luonnon ja ilmaston puolesta. WWF:n Earth Hour luo päättäjille painetta toimia ympäristön puolesta ja haastaa ihmisiä pohtimaan omien valintojensa vaikutusta. 

Osana Earth Houria kerätään lupauksia, jotka kannustavat kokeilemaan muun muassa kasvipainotteisempaa ruokavaliota tai kulutuksen vähentämistä. Psykologi Marianna Melinin mukaan Earth Hour -lupauksen tapainen kokeilu voi madaltaa kynnystä toimia ympäristöystävällisesti myös tulevaisuudessa.  

”Jos ei esimerkiksi ole koskaan kokeillut ajaa pyörällä töihin, voi olla sellainen mielikuva, että se on raskasta ja hankalaa. Kun viikon ajan kokeilee pyöräilyä, voikin huomata, että matka sujuu helposti ja siitä tulee virkeä olo. Sitten voi innostua tekemään saman uudestaan”, Melin pohtii. 

Hänen mukaansa suuri osa suomalaisista arvostaa luontoa ja haluaisi suojella sitä, mutta oma toiminta saattaa olla ristiriidassa ajatuksen kanssa. Ilmiötä kutsutaan käyttäytymistieteessä arvo-toiminta-kuiluksi. Osittain kuilu johtuu siitä, että ympäristöystävällisiä valintoja ei ole yhteiskunnassa tehty helpoiksi. Päinvastoin ulkoa päin tulevat viestit usein kannustavat luonnolle haitallisiin tekoihin, kuten ylikuluttamiseen: rikkoutuneen tavaran korjauttaminen maksaa enemmän kuin uuden ostaminen tai lentolippu on junamatkaa edullisempi. 

Myös tottumukset ja rutiinit voivat vaikeuttaa ympäristöystävällisten valintojen tekemistä. 

”Suurin osa meistä on esimerkiksi kasvanut liharuokien äärellä. Kasvipainotteisempaan ruokavalioon siirtyminen voi tuntua hankalalta, jos ruokaan liittyvät tunteet ja muistot liittyvät liharuokiin eikä kasvisruuan kokkaamisesta ole kokemusta.” 

Tuuppaa itsesi ilmastotekoihin

Melin työskentelee väitöskirjatutkijana Ilmastotuuppaus-hankkeessa, jossa selvitetään, miten käyttäytymistieteellisiä keinoja voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Tuuppaus on käännös englannin kielen nudge-sanasta, ja se viittaa halutun valinnan helpottamiseen ympäristöä muuttamalla. Esimerkiksi sijoittamalla ruokalan linjastolla kasvisruoka ensimmäiseksi voidaan saada ihmiset ottamaan sitä enemmän lautaselleen. 

”Tuuppaus ei ole pakottamista, vaan ihmisellä on edelleen vapaus valita. Haluttu vaihtoehto vaan tehdään jollain tapaa houkuttelevammaksi”, Melin selittää. 

Myös itseään voi tuupata. Oiva tilaisuus tähän on Melinin mukaan muutostilanne, kuten uudessa työssä aloittaminen tai muutto uuteen asuntoon.   

”Moni varmaan tunnistaa tilanteen, kun esimerkiksi koululuokassa istuu lukuvuoden alussa tietylle paikalle ja myöhemmin paikkaa on vaikea vaihtaa. Muutostilanteessa uusia tapoja on helpompi omaksua.” 

Jotta uutta tapaa olisi helppoa jatkaa kokeilun jälkeenkin, kokeilemisesta kannattaa tehdä mahdollisimman hauskaa. 

”Jos esimerkiksi osana Earth Houria lupaa syödä viikon ajan kasvipainotteisesti, niin siitä voi tehdä koko perheen haasteen: tällä viikolla kokeillaan erilaisia reseptejä ja yritetään tehdä maailman parasta kasvisruokaa”, Melin ehdottaa. 

Autoilua vähentäessä mukaan voi haastaa työkaverin ja vaikka kävellä tai pyöräillä töihin yhtä matkaa. Työmatkapyöräilyyn Melinillä on myös käytännön vinkki: 

”Kannattaa panostaa varustukseen! Räntäsateessakin pyöräily voi olla mukavaa, jos päällä on vedenkestävät ja lämpimät varusteet.” 

Osallistu Earth Houriin lauantaina 25.3. klo 20:30 – 21:30. Näytä valomerkki luonnon ja ilmaston puolesta sammuttamalla valot tunnin ajaksi ja anna oma lupauksesi osoitteessa earthhour.fi. 

Tee lupaus luonnolle

Sillä miten syömme, liikumme ja kulutamme, on suuri vaikutus ympäristöön. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus luonnolle ja haasta muutkin mukaan!

Anna lupaus

Tee lupaus luonnolle

Sillä miten syömme, liikumme ja kulutamme, on suuri vaikutus ympäristöön. Earth Hour on oiva tilaisuus pohtia omia valintoja ja alkaa toimia jatkossa kestävämmin – ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen. Tee siis lupaus luonnolle ja haasta muutkin mukaan!