Parempaa ruokaa itselle ja ympäristölle

Haluatko oppia kokkaamaan koukuttavan hyvää kasvisruokaa, käsittelemään kestävästi pyydettyä kalaa tai preppaamaan arkiruuat fiksusti etukäteen? Tilaa WWF:n ruokakurssi, joka yhdistää herkullisen kokkauksen ympäristöystävällisiin ruokavalintoihin.

WWF:n maksuttomalla ruokakurssilla tartutaan härkäpapua sarvista ja selätetään kasvis- ja kalaruokaan liittyviä arkisia haasteita. Kuuden viikon mittainen, uutiskirjeinä toteutettava kurssi opettaa taitoja, joiden avulla kasviksista ja kalasta syntyy helposti herkullista ruokaa. Samalla voi löytää uusia tapoja osallistua ruuan ympäristövaikutusten pienentämiseen.

Ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Sillä on myös muita vaikutuksia ympäristöön. Erityisen merkittävä on maatalouden vaikutus luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Suomalaistenkin ruuankulutuksella on yhteys muun muassa Itämeren rehevöitymiseen ja sademetsän hakkuisiin. Siksi arjen ruokavalinnoilla on mahdollista hillitä ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja vesistöjen rehevöitymistä.

Kasviksista koukuttavan hyvää

Perusohje ympäristöystävälliseen ruokavalioon on yksinkertainen: enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Mutta miten kasviksista saa riittävän ravitsevaa ja ennen kaikkea niin hyvää ruokaa, että se kohoaa lempiruokalistojen kärkeen? WWF:n kurssi tarjoaa vastaukseksi muun muassa kolme tärkeää sääntöä: käytä sesongin raaka-aineita, mausta kunnolla ja muista umami eli juuri se lihaisan täyteläinen maku, jota moni ruuassa kaipaa. Kurssilla neuvotaan myös, millaisilla valmistustekniikoilla kasvisruokien makua ja rakennetta voi kehittää.

Suosikkiherkut kasviproteiineista

Kauppojen hyllyt notkuvat toinen toistaan innovatiivisempia uusia kasviproteiineja. On pihvejä, pyöryköitä, puikkoja sekä nyhtö- ja jauhelihojen tapaan käytettäviä maustettuja ja maustamattomia kasviproteiineja. Ruokakurssi antaa rastit kaupassa suunnistamiseen ja reseptit, joilla arkisen jauhelihakierteen voi muuttaa herkulliseksi ruokaseikkailuksi vaikkapa vegetortillojen ja -tacojen maailmassa. Kurssilta saa hyödylliset vinkit myös papujen käsittelyyn.

Raikkaita ratkaisuja kalaruokapäiviin

WWF:n kahden viikoittaisen kala-aterian suositusta on helppo noudattaa, kun oppii muutaman helpon kalankäsittelyniksin ja valitsee ostoskoriin sesongissa olevaa lähikalaa. Lähikalaa on helppo lisätä ruokalistalle myös uusien kotimaisten puolivalmiiden kalatuotteiden avulla. Vesistöjen rehevöitymistä vähentää muun muassa särkikalojen syöminen. Ruokakurssi tarjoaa apua jopa hieman hankalina pidettyjen kalalajien valmistukseen ja paljastaa kikat, joilla kala kypsyy meheväksi niin pannulla kuin keitossakin.

Päivän tärkein ateria

Maitotuotteet muodostavat ruokavaliomme ilmastovaikutuksesta merkittävän osan. Ilmaston näkökulmasta ei kannata vaihtaa lihaa juustoon vaan valita kokonaan muita vaihtoehtoja. Mitä siis leivän päälle vaikkapa aamiaisella? Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin herkulliset kasvistahnat, joista saa samalla terveellisiä kuituja ja hyviä rasvoja. Kurssilla kokataan aamiaista, lounasta ja välipalaa myös täysjyväviljoista ja tutustutaan kaurapohjaisiin tuotteisiin, joilla voi korvata maitotuotteita ruuanlaitossa.

Helpompi arki preppaamalla

Meal prepping eli useiden aterioiden tekeminen tai esivalmistelu yhdellä kertaa tuo säästöä ruokamenoihin ja helpotusta arkirutiineihin. Moni harrastaakin ruokapreppausta jo lähes huomaamattaan – vaikkapa kokatessaan viikonloppuna valmiiksi myös alkuviikon ruuat. Pienellä lisäsuunnittelulla preppaamisen voi kuitenkin viedä askeleen pidemmälle. WWF:n ruokakurssi kertaa ruokapreppauksen periaatteet. Saat ideoita tuttujen raaka-aineiden monipuoliseen käyttöön sekä vinkit ruokien valmistamisjärjestykseen ja säilyttämiseen. Ideoista voit poimia juuri ne, jotka sopivat omaan arkeesi. Pitäisitkö esimerkiksi silloin tällöin uuniruokapäivän, jolloin kokkaat ja leivot samoilla uuninlämmöillä kerralla enemmän?

Grillibravuureja kasviksista

Keskimäärin 65 prosenttia ruuankulutuksen ilmastovaikutuksista Suomessa muodostuu liha- ja maitotuotteista. Lihan vaihtaminen kasviksiin onkin tärkein ympäristöteko, jonka ruokavaliossaan voi tehdä. Kaupan vihannesosasto on ruuanlaittajan aarrearkku – myös grilliherkkuja himoitsevalle. Kokkaatpa kesällä grillin ääressä tai talvella kotilieden lämmössä, kurssilta saat hyvät vinkit kasvisten paahtamiseen ja grillaamiseen sekä kivat, helposti tuunattavat perusreseptit, joilla teet kasviksista esimerkiksi mehukkaita burgereita ja pizzaa. Ruokakurssi kokoaa vinkkilistoiksi myös hieman erikoisemmat kasvikset sekä kastikkeet, jotka tekevät grilliherkuista entistäkin koukuttavampia.

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.