WWF:n ympäristökasvatus tekee vuosittain yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Alla voit tutustua meneillään oleviin kumppanuuksiin, yhteistyöllä laadittuihin materiaaleihin sekä joihinkin kiinnostaviin aiempiin yhteistyöprojekteihin. Yhdessä saamme enemmän aikaan, joten sinulla on mielessä projekti, jossa ympäristökasvatuksemme asiantuntijat voisivat olla avuksi, niin ota rohkeasti yhteyttä.
Meneillään olevat kumppanuudet
MUST -hanke vuosina 2023-2027
MUST (Enabling Multi Species Transition) -hankkeessa kehitetään tapoja ottaa muutkin lajit kuin ihminen huomioon yhteiskunnan toiminnoissa. Oulun yliopisto vetää ympäristökasvatuksen osuutta, jossa yhdessä FEE Suomen ja SLL:n kanssa kehittämme oppimisen muotoja, joiden avulla pystymme poisoppimaan ihmiskeskeisyydestä ja huomioimaan muun lajiset. Hanketta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
Ulos-Ut-Out -tapahtuma
Ulos-Ut-Out on opetus-, kasvatus- ja nuorisotyötä tekevien suurtapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2017. Se kokoaa yhteen satoja opettajia, kasvattajia, tutkijoita ja päättäjiä keskustelemaan yhdessä, inspiroitumaan luonnosta oppimisympäristönä, vahvistamaan luontosuhdettamme ja jakamaan elämyksiä, tietoa ja taitoja toisillemme luonnon ympäröimänä. WWF on yksi tapahtuman pääjärjestäjistä. Ulos-Ut-Out26 –tapahtuma järjestetään Tampereella 9.-11.6.2026 ja sen teemana on Ihan villinä!
Lappeenrannan Yliopiston ainejärjestö Kaplaakin ja WWF:n yhteistyö
Ainejärjestö Kaplaaki ja WWF Suomi ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Kaplaaki pilotoi WWF:n rakentamaa ainejärjestöjen kestävyysohjelmaa. Pilotissa Kaplaaki lähtee ohjelman avulla kehittämään päivittäistä toimintaansa vastuullisemmaksi. Yhtenä yhteisenä tavoitteena on laatia ohjelmalle haalarimerkki tunnustukseksi tehdystä vastuullisuustyöstä. Haalarimerkillä inspiroidaan muita ainejärjestöjä mukaan ohjelmaan ja saadaan ohjelmalle näkyvyyttä.
Yhteinen saimaannorppamme LIFE-hanke vuosina 2020–2025
Vastaamme yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton ja Metsähallituksen kanssa hankkeen ympäristökasvatustoimista. Kullakin taholla on hankkeessa omia ympäristökasvatustoimia ja materiaalin tuotantoa. Hanketta vetää Metsähallituksen luontopalvelut.
Olemme tuottaneet hankkeen tuella:
- Luonnon monimuotoisuutta ja uhanalaisia lajeja sekä saimaannorpan suojelua käsittelevän monialaisen oppimiskokonaisuuden alakouluille,
- Opitaan saimaannorpasta -videosarjan,
- Julistesarjan luonnon monimuotoisuudesta ja teoista sen hyväksi,
- Lajit ilmastonmuutoksen kourissa -korteihin oppituntitehtäviä,
- Animaation ilmastonmuutoksen vaikutuksista saimaannorpan elinolosuhteisiin Saimaalla ja siihen liittyviä oppituntitehtäviä sekä
- Luonnon monimuotoisuus –esitysmateriaalin ja esiintyjän muistiinpanot sen tueksi.
Hankkeen ympäristökasvatustoimiin sisältyy myös opettajien koulutuksia, joita teemme yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.
Opettajankoulutusyhteistyötä BMOL:in kanssa
Opetushallituksen rahoittamassa Kestävyysosaamista opettajille -koulutushankkeessa jatketaan aineenopettajien kestävyyskoulutuksia jo päättyneen Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -hankkeen jäljillä. Biologian ja maantieteen opettajien liitto ry:n koordinoimassa hankkeessa aineenopettajat voivat kouluttautua verkossa webinaarien ja itsenäisesti katsottavien verkkoluentojen avulla. WWF tuottaa hankkeeseen systeemistä ajattelua harjaannuttavan kokonaisuuden.
Oppimateriaaliyhteistyö
Biologian ja maantieteen opettajien liitto ry (BMOL)
Laaja lukioiden käyttöön tarkoitettu opetusmateriaali, jossa kestävää kehitystä käsitellään 12 eri oppiaineen näkökulmasta. Materiaalit on toteutettu ulkoministeriön tuella lukuisten toimijoiden yhteistyönä. WWF:ltä on mukana tehtäviä biologian, elämänkatsomustiedon, fysiikan ja kotitalouden opetukseen.
Kestävä kehitys eri oppiaineissa -teemaiset materiaalit
Kustakin Agenda 2030 -tavoitteesta koottu monipuolinen tieto- ja tehtäväpaketti, jonka avulla tavoitteeseen voidaan tutustua toiminnallisesti. Tavoitteista 14 Vedenalainen elämä ja 15 Maanpäällinen elämä WWF on tuottanut mukaan asiantuntijaluennot, joissa esitellään tavoitteita ja kerrotaan mitä niiden edistämiseksi tehdään.
Agenda 2030 -tehtäväpaketit ja videot
Open ruokaopas kertoo vastuullisesta ruuasta ja kestävästä ruuantuotannosta sinun oppiaineesi näkökulmasta. Sivuston on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.
Suomen evankelisluterilainen kirkko
Kirkon kanssa olemme tuottaneet nuorten vapaa-ajantoimintaan, tapahtumiin ja leireille soveltuvan Vihreän timantin metsästys -ulkopelin. Siinä kannustetaan osallistujia kestävään elämäntapaan omassa arjessa. Pelissä joukkueet kisaavat kestävän arjen tiedoilla ja taidoilla, sekä etsivät vihreää timanttia.
Lataa pelilauta A2.
Lataa pelilauta A3.
Lataa peliohjeet.
Lataa tehtävärastit ja timanttirastit.
Lataa joukkueen lokikirja.
Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston Biologian didaktiikan ja kestävän kehityksen kasvatuksen tutkimusryhmän kanssa teimme yhteistyötä Opiskelijat opettajina – kehittämishankkeessa. Yhteistyö tuotti Kestävän tulevaisuuden tekijät -oppaan, jonka avulla opettaja voi helposti toteuttaa opiskelijalähtöisen kestävän kehityksen projektikurssin lukiossa.
Ympäristöministeriö
Peruskoulun alaluokille soveltuvan Arktinen elinympäristö -oppimateriaalin teimme yhteistyössä Ympäristöministeriön kanssa. Arktisen alueen elämää esittelevä oppimateriaali kertoo tarinoita lajien elämästä, auttaa ymmärtämään arktisia ilmiöitä omassa lähiympäristössä ja kannustaa toimimaan luonnon puolesta.
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry.
Nuorten vieraslajitalkoo-opas syntyi Terve askel luontoon -hankkeessa. Opas antaa käytännön ohjeita talkoiden järjestämiseen sekä erityisesti siihen, mitä pitää ottaa huomioon kun organisoi vieraslajien poistoon luonnossa keskittyvät talkoot.
Aiemmat kumppanuudet
Suomen Partiolaiset
Suomen Partiolaisten ja WWF:n ympäristökasvatuksen yhteistyö vuosina 2018–2024 painottui tietoisuuden lisäämiseen luontokadosta ja partiolaisten aktivoitiin pienten ympäristötekojen puolesta. Yhteistyön tuloksena syntyi muun muassa kolmelle eri ikäryhmälle oma pandamerkki ja vanhimmille partiolaisille ympäristövaikuttajan osaamismerkki. Lisäksi luotiin Kestävästi partiossa -tunnus, jota lippukunnat voivat vuosittain hakea sekä yli 100 ympäristöaiheista tehtävää partio-ohjelmaan ja leireille hyödynnettäväksi. Yhteistyön perustana oli WWF Internationalin ja World Organization of the Scout Movement (WOSM)in välinen kansainvälinen yhteistyösopimus.
Opettajien täydennyskoulutuksia yhteistyönä
WWF:n ympäristökasvattajat ovat kouluttaneet opettaja, rehtoreita ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa Opetushallituksen rahoittamissa hankkeissa jo yli kymmenen vuoden ajan. Viimeisimmässä WWF:n koordinoimassa hankkeessa (2022–2023) mukana olivat Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi, Natur och Miljö rf, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus oy, Suomen ympäristöopisto SYKLI, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, Metsähallituksen luontopalvelut, Ympäristötietokeskus Valonia ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.
Kaikki kuvaa -kilpailu 2020
Kaikki kuvaa -kilpailu on Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille. Vuonna 2020 kilpailun teemana oli ympäristö ja WWF Suomi toimi kilpailun pääyhteistyökumppanina yhdessä Sitran kanssa. ”Muutosta ilmassa” -teeman alla lapsia ja nuoria kannustettiin kuvittamaan ajatuksiaan ympäristöstä, ilmastonmuutoksesta sekä pohtimaan, miten itse voisi olla luomassa muutosta parempaan.