Cur­ry­si­la­kat

Tämä currylla maustettu kalaherkku nousee jouluruokien eliittiin. Silakka on ollut merkittävä ravinnonlähde pohjoisen ihmisille jo monien sukupolvien ajan, ja yhä nykyäänkin se on saalismäärältään Suomen ammattikalastuksen ylivoimaisesti merkittävin saalislaji. Valitettavasti suuri osa kalastajien silakkasaaliista käytetään kuitenkin turkiseläinten rehuksi. Suomalaiset voisivat syödä silakkaa tuntuvasti nykyistä enemmän.

Ainekset

400 g silakkafileitä

Etikkaliemi

1 dl väkiviinaetikkaa

1/2 l jääkylmää vettä

1 rkl merisuolaa

Marinointikastike

1 dl crème fraichea

1/2 tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

3 rkl rypsiöljyä

1/2 dl silputtua purjoa

1 1/2 tl curryjauhetta

ripaus sokeria

silputtua tilliä

ripaus rouhittua valkopippuria

Työvaiheet

Poista silakoista selkäranka ja nahka. Puolita fileet pituussuunnassa ja laita kypsymään etikkaliemeen yöksi jääkaappiin. Siivilöi etikkaliemi pois ja jätä silakat valumaan lävikköön.

Silppua purjo ja tilli. Sekoita voimakkaasti haarukalla ranskankerman joukkoon huoneenlämpöinen rypsiöljy. Rouhi joukkoon hieman valkopippuria, ja mausta suolalla ja ripauksella sokeria. Lisää sitruunamehu, curryjauhe, ja purjo- ja tillisilppu.

Kääntele silakat kastikkeeseen ja anna maustua vähintään 1 vuorokauden.