Iniön kirkas ahvenkeitto

Suosi kotimaista ahventa! Ahven on Suomen yleisin kala ja mainio ruokakala, jota on pidetty arvossa jo tuhansia vuosia: monissa Euroopan maissa se on yksi arvostetuimmista herkuista. Suomen ahvenkannat ovat elinvoimaisia, eikä nykyinen kalastus heikennä ahvenkantojen tilaa. Ahvenen sanotaan tarttuvan kaikkiin pyydyksiin, ja se onkin jokaisen onkijan tuntema suosittu ruokakala ja urheilukalastuksen kohde.

4
30 min

Ainekset

Liemi

2-3 kalan päät, evät ja selkäruodot
1,5 l vettä
1 porkkana
1 sipuli
1-2 laakerinlehteä
1-2 persiljan vartta
ripaus merisuolaa
pippuria

Keitto

1 l siilattua kalalientä
300-400 g ahventa kuutioina
6 perunaa kuutioina
2 porkkanaa
1 sipuli
1 pieni purjosipuli
persiljaa
tilliä
kasvirasvaa

Valmistusohje

  1. Laita huuhdotut selkäruodot, päät ja evät kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että perkeet peittyvät. Lisää sekaan puolitetut porkkanat, sipulinlohkot, laakerinlehti, pippurit ja persiljan tai tillinvarsia. Lisää hieman merisuolaa ja anna kiehua hiljaa poreillen noin 20 minuuttia.
  2. Kuori lopuksi keiton pintaan noussut vaahto. Siilaa liemi ja anna jäähtyä. Sakka painuu jäähtyessään liemen pohjaan, ja on siten helppo jättää pois kaadettaessa liemi uuteen astiaan.
  3. Kuullota pilkottuja vihanneksia kasvirasvassa tai voissa. Kaada päälle liemi ja anna kiehua noin 10–15 minuuttia. Lisää suolaa ja tarkista maku. Lopuksi lisää keittoon ahvenkuutiot ja tuoretta persiljaa ja tilliä.
  4. Kun keitto on valmis, voitele paahdettu ruisleivän pala reilulla voilla ja nosta keiton päälle. Leivän ja voin aromi viimeistelee ahvenkeiton.

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.