Kolme ruokaa uunijuureksista

Uunissa kypsyneet juurekset ovat arjen todellinen moniottelija. Paahda kerralla kunnon satsi ja popsi osa makoisista juureksista sellaisenaan lisukkeena tai pääruokana. Tee sitten porkkanoista hummus ja soseuta lopuista juureksista samettinen keitto. Lisää halutessasi pellille muita kasviksia sekä ruokiin tulevat sipulit ja valkosipulit.

4–6
50 min

Ainekset

2 kg juureksia, esim. porkkanaa, palsternakkaa ja juuriselleriä
1 dl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa siirappia
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua chiliä myllystä

Lisäksi porkkanahummukseen

3 valkosipulinkynttä (paahdettuna)
1 tlk (380 g) kypsiä kikherneitä
¾ dl vaaleaa tahinia
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
½ tl jeeraa
½ tl savupaprikaa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä

 

Lisäksi keittoon

noin 9 dl kasvislientä
2 dl kaurakermaa
(suolaa ja mustapippuria)

Valmistusohje

  1. Kuori ja paloittele juurekset. Sekoita öljy, siirappi ja mausteet keskenään kulhossa. Pyöräytä juurespalat mausteöljyssä ja levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kääntele kasviksia ja jatka paahtamista noin 10–15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  2. Ota pelliltä parin porkkanan verran porkkananpaloja ja soseuta ne valkosipulinkynsien kanssa. Valuta kikherneet siivilässä, lisää ne ja muut hummuksen ainekset porkkanasoseeseen ja soseuta tasaiseksi. Koristele halutessasi yrteillä ja paahdetuilla siemenillä. Tarjoa hummus salaatin sekä tuoreen tai paahdetun leivän kanssa.
  3. Jos haluat lisätä keittoon sipulin ja valkosipulinkynnen, kuullota ne ensin öljytilkassa kattilassa. Kiehauta sitten kasvisliemi kattilassa. Paloittele noin puolet paahdetuista juureksista ja lisää ne liemeen. Kiehauta ja soseuta tasaiseksi. Säästä tilkka kaurakermaa koristeluun. Lisää loppu keittoon. Mausta tarvittaessa ja notkista tarvittaessa kasvisliemellä. Koristele kaurakermalla, leipäkrutongeilla, siemenillä tai yrteillä.

Vinkki! Uunijuurekset sopivat myös pastakastikkeeseen, salaattiin, munakkaaseen ja kulhoruokiin esimerkiksi kikherneiden, hummuksen ja kuskusin kaveriksi. Soseuta niitä myös perunamuusin jatkeeksi ja tahnaksi leivän päälle.

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.