Panzanella

Panzanella on ’la cucina poveran’ eli italialaisen köyhän keittiön parasta antia. Leipäsalaattiin piilotetaan päivän vanha leipä ja jo melkein ylipehmenneet tomaatit herkulliseksi yhdistelmäksi. Salaattiin voi sekoitella muitakin ylijääneitä kasviksia jääkaapista.

Annoksia: 4
Valmistusaika: 25 min

Ainekset

4-6 viipaletta maalaisleipää
600 g tomaattia
1 kurkku
3 rkl pieniä kapriksia
1 tuuhea ruukku basilikaa

Kastike

1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
n. 1 dl rypsiöljyä

Valmistusohje

1. Tee kas­ti­ke. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Lai­ta ne kul­hoon vii­nie­ti­kan, suo­lan, so­ke­rin ja pippurin kans­sa. An­na maus­tua noin 5 mi­nuut­tia. Li­sää jouk­koon öl­jy.

2. Kuu­ti­oi lei­pä. Voit halutessasi paistaa leivät pannulla tai uunissa rapeiksi. Lai­ta pa­lat kul­hoon vii­nie­tik­ka­kas­tik­kee­seen. An­na lei­vän maus­tua sil­lä ai­kaa, kun pa­loit­te­let muut ai­neet.

3. Puo­li­ta to­maa­tit. Kuo­ri kurk­ku ha­lu­tes­sa­si ja kuu­ti­oi tai viipaloi se. Lai­ta kas­vik­set lei­pä­pa­lo­jen jouk­koon kap­ris­ten kans­sa. Salaatti on valmista heti syötäväksi, mutta sen maku tiivistyy, jos salaatti saa tasaantua viileässä noin tunnin ajan. Li­sää ba­si­li­kan­leh­det juu­ri en­nen tar­joi­lua.

Vinkki: Lisää joukkoon grillattuja kasviksia, kuten kesäkurpitsaa. Proteiiniksi sopivat keitetyt pavut tai kikherneet.