Panzanella

Panzanella on ’la cucina poveran’ eli italialaisen köyhän keittiön parasta antia. Leipäsalaattiin piilotetaan päivän vanha leipä ja jo melkein ylipehmenneet tomaatit herkulliseksi yhdistelmäksi. Salaattiin voi sekoitella muitakin ylijääneitä kasviksia jääkaapista. Hävikin ehkäisy on tärkeää, mutta vielä olennaisempi ilmastoteko on syödä kasvipainotteisesti – tässä reseptissä toteutuvat molemmat.

4
25 min

Ainekset

4-6 viipaletta maalaisleipää
600 g tomaattia
1 kurkku
3 rkl pieniä kapriksia
1 ruukku basilikaa

 

Kastike

1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 dl rypsiöljyä

Valmistusohje

  1. Tee ensin kas­ti­ke. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li ja valkosipuli. Lai­ta ne kul­hoon vii­nie­ti­kan, sokerin, suolan ja pippurin kans­sa. An­na maus­tua noin 5 mi­nuut­tia. Sekoita sitten öl­jy joukkoon.
  2. Kuu­ti­oi lei­pä ja paahda palat paistinpannulla tai 200-asteisessa uunissa rapeiksi. Lai­ta leipäpalat kas­tik­kee­seen maustumaan.
  3. Paloittele to­maa­tit ja kurkku. Sekoita kas­vik­set ja kaprikset leipäpalojen joukkoon. Salaatti on heti valmis syötäväksi, mutta voit myös antaa maun tiivistyä jääkaapissa noin tunnin.
  4. Li­sää ba­si­li­kan­leh­det salaattiin juu­ri en­nen tar­joi­lua.

Vinkki: Lisää joukkoon grillattuja kasviksia, kuten kesäkurpitsaa. Proteiiniksi sopivat keitetyt pavut tai kikherneet.

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.