Pirteän punainen sär­ki­säi­ly­ke

Herkullinen särkisäilyke säilyy jopa vuoden päivät. Särkikaloja on Suomen vesissä noin 20 lajia, joista tunnetuimmat ovat särki ja lahna. Särkikalakannat ovat Suomen vesissä vahvat, ja niihin kohdistuu suhteessa vähän kalastuspainetta. Särkikalat ovat ravintoarvoltaan hyviä ruokakaloja, jotka mielletään kuitenkin valitettavan usein roskakaloiksi. Suosi siis Suomen vesistä pyydettyjä särkikaloja ruuanlaitossa – niistä voi valmistaa vaikka mitä säilykkeistä keittoihin ja pihveistä kiusauksiin!

Annoksia: 2 purkkia
Valmistusaika: 15 min + 5 h

Ainekset

1 kg perattuja ja suomustettuja särkiä
1 1/2-2 dl ketsuppia
2-3 sipulia
öljyä
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Lado lasipurkkiin vuorotellen sipulia ja kaloja. Mausta jokainen kerros kevyesti suolalla ja pippurilla. Asettele päällimmäiseksi sipulisilppua, hieman ketsuppia ja reilu loraus öljyä.

2. Sulje purkkien kannet vain kevyesti ja nosta ritilälle kylmään uuniin. Laita uunipelti alimmaiselle tasolle sen varalta, että purkeista kuplii yli. Laita uuni 125 asteeseen ja anna säilykkeiden kypsyä noin viiden tunnin ajan.

3. Sulje seuraavaksi purkkien kannet tiukasti pyyhkeen avulla. Sammuta uuni. Laita säilykkeet takaisin uuniin ja anna niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi uunissa.

4. Säilytä jääkaapissa. Syö esimerkiksi leivän päällä tai salaatin kanssa.

5. Halutessasi voit savustaa kalat ensin, mutta resepti toimii myös raaoille kaloille. Mausta oman maun mukaan – voit lisätä joukkoon esimerkiksi sitruunaa tai yrttejä.

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!

Lue vinkit

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!