Porkkanatahna,
punajuurihummus
ja hernemole

Soseuta juureksista ja herneistä terveelliset tahnat aamiaissämpylöille. Käytä täyteläisen meheviä tahnoja myös paahdettujen juuresten viimeistelyyn, tofun kaveriksi tai lisää tahnaa kastikkeeksi kulhoruokaan tai salaattiin. Tahnat sopivat myös dippikasvisten seuraan ja juhlien alkupalapöytään.

4-6
30 min - 50 min

Ainekset (paahdettu porkkanatahna)

500 g porkkanoita
1 rkl rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
½ tl kuivattua chiliä myllystä
1/3 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi

4 rkl auringonkukansiemeniä
2 tl omenaviinietikkaa
n. 4 rkl rypsiöljyä

Ainekset (punajuurihummus)

2 kes­ki­ko­kois­ta pu­na­juur­ta
1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si
(1 tl rypsiöljyä)
1 prk (à 285 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä
1 rkl ta­hi­nia
1 rkl sit­ruu­na­me­hua
1 tl juus­to­ku­mi­naa
½ tl siirappia
n. 4 rkl rypsi­öl­jyä
(3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa tai muuta yrttiä)
ripaus sor­mi­suo­laa
ripaus mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Valmistusohje (paahdettu porkkanatahna)

  1. Kuori ja lohko porkkanat. Sekoita 1 rkl öljyä ja mausteet kulhossa. Pyöräytä porkkanat mausteöljyssä ja kumoa leivinpaperille pellille.
  2. Paahda porkkanat 225-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia.
  3. Paahda auringonkukansiemeniä ilman rasvaa paistinpannussa koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada siemenet pois pannusta, etteivät ne paahdu liikaa.
  4. Soseuta porkkanat siementen, etikan ja öljyn kanssa. Lisää tarvittaessa öljyä.

 

Valmistusohje (punajuurihummus)

  1. Harjaa punajuuret puhtaiksi. Laita ne pieneen kattilaan ja peitä juuri ja juuri vedellä. Keitä noin 30 mi­nuut­tia tai kun­nes punajuuret ovat peh­mei­tä. Kuo­ri hieman jääh­ty­neet pu­na­juu­ret ja pa­loit­te­le ne.
  2. Kuo­ri val­ko­si­pu­li. Kuullota se ha­lu­tes­sa­si öljyssä pannussa pehmeäksi.
  3. Huuhtele ja va­lu­ta kikher­neet. Lai­ta ne val­ko­si­pu­lin ja pu­na­juur­ten kans­sa tehosekoittimeen. Li­sää ta­hi­ni, sit­ruu­na­me­hu, juus­to­ku­mi­na ja siirappi. Soseuta ainekset tasaiseksi. Li­sää öljy ohu­e­na nau­ha­na koneen käydessä.
  4. Mausta tahna (yrtillä,) suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

Vinkki: hernemole!

Täydennä kasvistahnojen värisuora vihreällä hernemolella. Soseuta pussillinen sulatettuja pakasteherneitä, puoli ruukkua korianteria sekä ruokalusikalliset jalapeno- tai chiliviipaleita, limetinmehua ja öljyä. Mausta sose suolalla ja mustapippurilla. Halutessasi voit pehmentää hernemolen makua ja rakennetta lisäämällä siihen pari lusikallista vegaanista tuorejuustoa tai tomaattikuutioita. Anna maustua jääkaapissa 2–4 tuntia.

 

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.

Tilaa tästä

Tilaa WWF:n ruokakurssi sähköpostiisi

Tilaa maksuton ruokakurssi, opit kokkaamaan täydellisen täyteläistä ja ympäristöystävällistä kala- ja kasvisruokaa.