Por­to­bel­lo­bur­ge­ri

Portobellohampurilainen saa umamisen makunsa sienestä ja tomaatista. Tämä on täydellinen viikonloppuruoka! Sienten kasvatuksen ilmastovaikutus jää varsin alhaiseksi. Toki portobellosienet voi korvata esimerkiksi luonnosta löydetyillä osterivinokkailla, jos käy oikein hyvä tuuri sienireissulla.

Annoksia: 2
Valmistusaika: 30 min + uunitomaatit uunissa 4 tuntia

Ainekset

2 hampurilaissämpylää
valkosipulimajoneesia
puolikuivattuja uunitomaatteja
2 portobellosientä
valkosipulisuolakurkkua
rucolaa

Valkosipulimajoneesi

1 dl vegaanista majoneesia
3 valkosipulinkynttä

Puolikuivatut uunitomaatit

1,5 kg tomaatteja
suolaa
mustapippuria
sokeria
oliiviöljyä

Portobellopihvit

2 portobellosientä
3 rkl maissitärkkelystä
½ dl kaurakermaa
½ dl pankokorppujauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)
suolaa ja pippuria myllystä

Lisäksi

rypsiöljyä paistamiseen

Valmistusohje

Hampurilainen syntyy hetkessä, kun paahdat tomaatit etukäteen. Uunitomaatteja kannattaa tehdä kerralla isompi satsi. Käytä loput tomaatit parin päivän sisällä esimerkiksi pastan tai salaatin kanssa.

1. Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Halkaise tomaatit pellille ja aseta halkaisupinta ylöspäin. Ripottele päälle mausteet ja pirskottele lopuksi vielä oliiviöljyä.

2. Paahda 120 asteisessa uunissa 3 ½–4 tuntia. Avaa uunin luukkua muutaman kerran, jotta kosteus pääsee uunista ulos. Anna tomaattien jäähtyä ja laita ilmatiiviiseen purkkiin jääkaappiin. Tomaatit säilyvät muutaman päivän.

3. Hienonna valkosipuli pieneksi ja sekoita majoneesin kanssa. Laita jääkaappiiin odottamaan.

4. Käsittele sienet. Harjaa pinta tarvittaessa kevyesti. Leikkaa irti kanta ja koverra lusikalla myös tummat heltat.

5. Mittaa maissijauhot, kaurakerma ja korppujauhot erillisille lautasille. Pyörittele sienet ensin kauttaaltaan maissitärkkelyksessä ja kasta sitten kevyesti kaurakermaan ja taputtele lopuksi sienet huolellisesti pankokorppujauhoissa.

6. Kaada paistinpannulle reilusti öljyä ja paista leivitettyjä sieniä molemmin puolin parin minuutin ajan, kunnes pinta on saanut kunnolla väriä. Nosta valmiit sienet talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

7. Lämmitä sämpylät paahtimessa tai uunissa.

8. Sipaise pohjalle reilusti valkosipulimajoneesia ja aseta päälle huoneenlämpöiset tomaatit.

9. Nosta tomaattien päälle kuumat portobellopihvit ja siivu suolakurkkua. Viimeistele reilulla annoksella rucolaa. Sipaise kanteen vielä hieman majoneesia ja paina sämpylät kevyesti yhteen. Nauti heti!

Resepti: Nina Karlsson

 

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!

Lue vinkit

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!