Saariston marinoidut silakat

Maukkaat marinoidut silakat sopivat ruisleivän kera esimerkiksi alkuruuaksi. Tiesitkö, että silakka ja silli määritellään samaksi lajiksi. Silli on kuitenkin hieman rasvaisempaa, ja silliksi saakin kutsua vai yli 10 painoprosenttia rasvaa sisältävää kalaa, kun taas vähärasvaisemmat yksilöt on kaupattava silakkana. Silakka on erinomainen ruokakala, ja sen kantojen tila ja kalastus ovat kestävällä tasolla. Suosittelemme syömään enemmän silakkaa, sillä keskivertosuomalainen syö silakkaa vain muutaman annoksen vuodessa

Ainekset

300-400 g silakkafileitä

Etikkaliemi

1 dl etikkaa

1/2 l jääkylmää vettä

1 rkl merisuolaa

Marinointiliemi

3 pientä punasipulia

1/2 dl silputtua purjonvartta

1 1/2 dl vettä

vajaa 1/2 dl etikkaa

5 rkl sokeria

2 1/2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua valkopippuria

5 maustepippuria

1 laakerinlehti

2 rkl öljyä

Työvaiheet

Poista silakoista selkäranka ja nahka. Puolita fileet pituussuunnassa ja laita kypsymään etikkaliemeen yöksi jääkaappiin.

Siivilöi etikkaliemi pois ja jätä silakat valumaan lävikköön. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja asettele silakkafileet, sipulirenkaat ja purjosilppu kerroksittain. Sekoita marinadi ja kuumenna nopeasti kattilassa. Jäähdytä. Kaada kylmä liemi silakoiden päälle. Anna marinoitua jääkaapissa yhden vuorokauden ajan.

Tarjoile alkupalana tumman leivän kanssa.