Sa­vu­lah­na­tah­na ja saa­ris­to­lais­lei­pä

Maukas savulahnatahna ja tuore saaristolaisleipä tekevät arjesta juhlaa. Särkikalat, kuten lahna ja särki, ovat kestävä mutta alihyödynnetty luonnonvara, sillä valtaosa särkikaloista päätyy vientiin tai rehukäyttöön. Särkikalakannat ovat kuitenkin Suomen vesissä vahvat, paikoin jopa ylitiheät. Särkikalat mielletään usein roskakalaksi, mutta niiden ravintoarvo on hyvä. Esimerkiksi lahnaa kannattaa suosia ruokakalana myös ekologisista syistä: se on lähiruokaa, ja ylisuuret kannat voivat edesauttaa vesistön rehevöitymistä.

Ainekset

Lahnatahna

1 savustettu lahna
2 prk ranskankermaa
2 kevätsipulin vartta (tai purjosilppua)
reilusti tilliä
ripaus suolaa
mustapippuria

Saaristolaisleipä (3 vuokaleipää)

75 g hiivaa
2 rkl suolaa
1 l piimää
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl tummaa siirappia
1 l vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Perkaa lahna. Silppua tilli ja kevätsipuli pieneksi. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään ja mausta makusi mukaan.

2. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi isossa kattilassa ja lisää suola, hiiva ja siirappi. Sekoita harkkolastalla kuivat ainekset keskenään ja tee taikina. Anna kohota 1 tunti lämpimässä. Jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan. Paista 150 asteessa noin kaksi tuntia. Voitele siirappi-vesi-sekoituksella paistamisen aikana.

3. Tarjoile esimerkiksi kuohuvan kera ja saat arkisesta herkusta juhlavan alkupalan.

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!

Lue vinkit

Syö ympäristöystävällisesti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Näin suojelet luontoa jokaisella suupalalla!