Silakkanigirit ja kirjolohimakit

Kotimaiset kalat sopivat mainiosti tähän perinteiseen japanilaisherkkuun! Silakka on halpa, herkullinen ja monipuolinen kala. Sitä myydään yleisimmin valmiina fileinä, jotka on äärimmäisen helppo valmistaa. Perinteisempien herkkujen lisäksi silakka sopii erinomaisesti muun muassa sushiin.

Kotimaisen kirjolohen kasvatusta taas ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö. Kirjolohi sai vuonna 2014 ensimmäistä kertaa vihreän valon kalaoppaassamme. Lue lisää: http://wwf.fi/kalaopas

Ainekset

300 g kotimaista kirjolohta
200 g pieniä silakkafileitä
1 avokado
1 kurkku
1 pkt nori-levärullia
sushiriisiä
riisiviinietikkaa
japanilaista soijakastiketta
wasabi-tahnaa
gari-inkivääriä
(majoneesia)
(ruohosipulia)

Valmistusohje

Keitä sushiriisiä haluamasi määrä paketin ohjeen mukaisesti ja anna jäähtyä laakeassa astiassa. Pilko kurkku ja avokado pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kirjolohi ohuiksi pitkiksi suikaleiksi.

Valmista kirjolohimakit. Levitä leväarkki bambumatolle, kostuta sormet ja levitä riisiä matolle ohut kerros. Jätä leväarkin lopusta noin 3 cm näkyviin. Lisää keskelle avokadoa, kurkkusuikale, kirjolohta ja halutessasi majoneesia. Rullaa arkki bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Leikkaa terävällä, kostutetulla veitsellä rullasta noin kahden sentin paksuisia viipaleita.

Valmista silakoiden marinadi. Sekoita 1 dl riisiviinietikkaa, 2 dl vettä ja 2 tl suolaa. Anna silakoiden marinoitua jääkaapissa 2-4 tuntia. Muotoile riisistä sopivan kokoinen pitkulainen pallo. Sipaise riisin pintaan vähän wasabia. Aseta päälle silakkafile. Koristele halutessasi majoneesilla ja ruohosipulilla.

Kuvassa sushiresptiin kuuluva silakkanigiri.