
Yön yli -sämpylät
Tuoreita sämpylöitä aamuksi! Sekoita taikina illalla, kohota kylmässä yön yli ja lusikoi aamulla pellille. Voit raastaa taikinaan nahistuvat juurekset tai sekoittaa siihen puuronjämät ja siemen- ja pähkinäpussien loput. Voit myös vaihdella jauholaatuja sen mukaan mitä kaapista löytyy.
noin 12
30 min + kohotus noin 8 h
Ainekset
5 dl kylmää vettä tai kauramaitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl vaaleaa siirappia tai sokeria
2 tl suolaa
1 dl täysjyväkaurahiutaleita
n. 10 dl täysjyvävehnä- tai grahamjauhoja tai niiden sekoitusta
3 rkl rypsiöljyä
Valmistusohje
- Liuota hiiva nesteeseen isossa kulhossa. Sekoita siirappi ja suola joukkoon. Lisää kaurahiutaleet.
- Lisää noin puolet jauhoista vähän kerrallaan puuhaarukalla sekoittaen taikinaan. Lisää öljy ja jatka sitten jauhojen lisäämistä. Taikina saa olla löysähköä.
- Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan noin 8 tunniksi.
- Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Nostele taikinasta isolla lusikalla nokareita leivinpaperille pellille. Ripottele hieman jauhoja tai siemeniä pinnalle ja paista sämpylöitä uunissa 10–15 minuuttia. Näitä sämpylöitä ei tarvitse kohottaa ennen paistamista.