Ruokavalinnat ovat ympäristön kannalta tärkeimpiä arjen valintoja. Erityisen suuri vaikutus on sillä, kuinka paljon ja millaista lihaa syömme. Tältä sivulta löydät ohjeet, joiden avulla varmistat, että oman koulusi ruoka tekee luonnolle hyvää.
Suomessa maksuton kouluruoka tarjotaan lukuvuoden aikana joka arkipäivä noin 900 000:lle koululaiselle ja opiskelijalle. Isossa joukossa on paljon voimaa, siksi pienelläkin lihankulutuksen vähentämisellä ja kasvisruokien lisäämisellä kouluruokailussa on suuri vaikutus ympäristölle.
Näin saatte muutoksen aikaan:
1. Kootkaa esim. 5 hengen porukka, jolla alatte edistää asiaa. Ottakaa mukaan ainakin yksi opettaja, joka voi auttaa teitä. Hyviä valintoja voisivat olla vaikkapa oppilaskunnan tai opiskelijakunnan ohjaava opettaja tai asiasta innostunut aineenopettaja.
2. Tehkää kysely koulun oppilaille heidän lempikasvisruoistaan esim. Wilmassa. Mitä he haluaisivat syödä koulussa? Kootkaa ruokalajeista lista.
3. Sopikaa tapaaminen. Kutsukaa koolle kuntanne ruokapalvelun päällikkö, kouluruokalan keittäjä ja rehtori.
4. Kertokaa kyselynne tulokset tapaamisessa. Millaista kasvisruokaa oppilaat haluavat? Keskustelkaa, miten oppilaiden toivomia ruokia saataisiin koulun ruokalistalle. Valmiita kouluihin sopivia kasvisruokareseptejä löydätte esimerkiksi täältä. Ehdottakaa, että maukasta kasvisruokaa olisi aina kaikille tarjolla.
5. Varmistakaa asian eteneminen. Jos ehdotuksenne saa kuntanne päättäjiltä myönteisen vastaanoton, suurin työ on nyt tehty. Jos asia ei etene, etsikää avuksenne kunnan- tai kaupunginvaltuuston edustaja, joka haluaa lähteä edistämään asiaa kanssanne. Pyytäkää valtuutettua tekemään valtuustoaloite. Voitte myös viedä asian nuorisovaltuustoon tai tehdä kuntalaisaloitteen kouluruoan edistämiseksi.
Tutustu nuoren ruokavaikuttajan oppaaseen
WWF Nuorten luoma opas kertoo ruokavalion ilmastovaikutuksista ja tarjoaa vinkkejä ympäristöystävällisemmän ruokavalion koostamiseen.
Kirjoittakaa päättäjille
Olemme luonneet kirjepohjan, jota jokainen nuori voi käyttää hyväkseen toivoessaan paikallisilta päättäjiltä enemmän kasvisruokaa kouluihin. Kirjeessä on päättäjille myös tiukkaa faktaa ruuan ympäristövaikutuksista.
Tutustu myös muihin tapoihin toimia ympäristön hyväksi
Nuoret voivat vaikuttaa, ja nuorten mielipiteistä ja kulutustottumuksista ollaan kiinnostuneita. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse yrittää muuttaa kerralla. Lue täältä lisää vinkkejä arjen ympäristötekoihin ja mieti, voisitko toteuttaa jonkin näistä.