Il­mas­to­las­ku­ril­la arvio toimistojen ja tapahtumien hii­li­diok­si­di­pääs­töis­tä

TKK Dipoli, WWF Suomi ja Motiva Oy ovat kehittäneet yhdessä internet-palvelun, jonka avulla toimistot ja tapahtumat voivat määrittää toiminnastaan syntyviä hiilidioksidipäästöjä sekä saada tietoa niiden vähentämisestä. Ilmastolaskuri avautuu tänään 2.6. osoitteessa www.ilmastolaskuri.fi.

Ilmastolaskuri on tarkoitettu maksutta kaikkien toimistojen ja tapahtumien käyttöön Suomessa. Ilmastolaskurilla voi arvioida erilaisten tapahtumien ja toimistorakennusten energiankäytöstä sekä muista toiminnoista syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Ilmastolaskuria käytetään elokuussa Helsingissä järjestettävien yleisurheilun MM-kilpailujen hiilidioksidipäästöjen arviointiin. Laskuria hyödyntävät myös muun muassa WWF:n Green Office -järjestelmään kuuluvat toimistot.

Ilmastolaskurin käyttö ei vaadi erikoistietoja, vaan siihen syötetään tietoa organisaation normaalista kirjanpidosta ja laskuista. Laskurin avulla voidaan arvioida sähkön- ja lämmönkulutuksesta, henkilöliikenteestä, tavarankuljetuksista sekä paperinkulutuksesta syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Palvelusta saa myös vinkkejä päästöjä vähentävistä toimintatavoista ja toimenpiteistä.

Ilmastolaskurissa voi esimerkiksi arvioida, että 30 henkilön risteily Helsingistä Tallinnaan aiheuttaa nopealla matkustaja-aluksella noin 3,2 tonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa 1 370 bensiinilitran päästöjä. Vastaavan ryhmän samanpituisesta bussiretkestä syntyisi hiilidioksidipäästöjä 0,27 tonnia, mikä vastaa 115 bensiinilitran päästöjä.

Elintavoillamme vaikutamme eniten hiilidioksidipäästöihin, joiden osuus on 80 prosenttia kaikista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista.

Lisätietoja:

WWF Suomi, Green Office -projektipäällikkö Karoliina Auvinen, puh. 050 330 5418
TKK Dipoli, ECOmass-projektin johtaja Salla Koivusalo, puh. (09) 451 4051 tai 050 501 2491
Motiva Oy, tuoteryhmäpäällikkö Ulla Suomi, puh. (09) 8565 3116 tai 040 7339 972