WWF ja ‘Raid’ kannustavat koululaisia edistämään vapaaehtoista metsiensuojelua Perintömetsäjahdissa

Tänään 26.4. käynnistyy Perintömetsäjahti. Se on viides- ja kuudesluokkalaisille suunnattu WWF:n kisa, jonka tavoitteena on lisätä Perintömetsiä eli edistää vapaaehtoista metsiensuojelua. Kisan kummina on näyttelijä Kai “Raid” Lehtinen, joka jahtia vauhdittaakseen perusti Perintömetsän eli jätti rakkaimman metsäalueensa talteen. Perintömetsäjahti alkaa tänään 26.4. Imatralla koululaisten metsätapahtumassa, jotka jatkuvat kevään ja syksyn aikana eri paikkakunnilla.

WWF aloittaa keväällä 2006 valtakunnallisen koululaisille tarkoitetun metsätempauksen, joka koostuu koulujen metsäpäivistä sekä vapaaehtoista metsiensuojelua edistävästä kilpailusta eli Perintömetsäjahdista. Tempaukseen voivat ottaa osaa kaikki Suomen keväällä 2006 viidennellä luokalla olevat ja syksyllä 2006 kuudennella luokalla olevat oppilaat.

Perintömetsäsopimus on metsänomistajan vapaaehtoinen keino suojella rakas pala omaa metsäänsä luonnontilaisena perintönä tuleville sukupolville. Perintömetsäjahdissa oppilaiden tehtävänä on selvittää, kuka voisi omistaa metsän, jonka voisi jättää hakkuilta rauhaan, ja innostaa metsänomistajaa Perintömetsän perustamiseen. Helpointa on lähestyä läheistä ihmistä, joka omistaa metsää, mutta oppilaat voivat lähestyä Perintömetsän perustamisehdotuksella myös kuntia tai seurakuntia, jotka ovat Suomessa merkittäviä metsänomistajia. Kisan voittaa luokka, jonka oppilaat ovat saaneet suojelun piiriin eniten Perintömetsähehtaareja. Kilpailuaikaa on helmikuun 2007 loppuun. Kilpailusäännöt saa WWF:n verkkosivuilta (ks. nettiosoite alla).

Koulujen metsäpäivien aiheena ovat muun muassa kestävä metsätalous, metsien suojelu esimerkiksi Perintömetsäohjelman keinoin ja metsäteollisuus. Metsäpäivät järjestetään keväällä 2006 seuraavilla paikkakunnilla: 26.4. Imatra, 10.5. Simon kunta, ja 12.5. Varkaus. Syksyn metsäpäivien ajat ja paikkakunnat ilmoitetaan erikseen.

“Raid” kannustaa menemään metsään ja arvostamaan metsää

Koulujen metsätempauksien kummi on näyttelijä Kai Lehtinen, joka on WWF:n Luonnon Lähettiläs. Kai Lehtinen päätti myös itse perustaa Perintömetsän vapaa-ajan mailleen Sompioon Sodankylään. Tuleva Perintömetsä on Suomen pohjoisin.

“Varsinainen Perintömetsärajaus on vielä tekemättä, mutta alaa on yli viisi hehtaaria. Siinä on puronvarsimetsikköä ja vanhaa kuusimetsää”, Kai Lehtinen kertoo.

Kai Lehtinen on mielellään myös Perintömetsäjahdin kummi. “En opeta lapsia, mutta haluan kannustaa omalla esimerkilläni. Halusin perustaa Perintömetsän, koska tässä ydinvoiman ja moottoriteiden maailmassa haluan jättää lapsille jotain kaunista.”

Kai Lehtinen osallistuu Simon kunnassa 10.5. järjestettävään metsäpäivään, koska haluaa innostaa lapsia menemään metsään: “Miksi monet vanhemmat varoittelevat, että metsään meneminen on vaarallista? Minä sanon lapsille ja nuorille: Menkää metsään! Omakin luontosuhteeni on lähtenyt siitä, kun jo pienenä katselin teeriä ja metsoja suolla.”

WWF järjestää Koulujen metsäpäivät yhteistyössä Stora Enson ja UPM:n kanssa, jotka ovat WWF:n Perintömetsätoiminnan päätukijoita Lapsi ja Luonto Säätiön lisäksi. Perintömetsätoiminnalla on merkitystä muun muassa valtakunnallisessa Metso-ohjelmassa, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja Etelä-Suomen metsien suojeluun.

“Stora Enso haluaa omalta osaltaan tukea sellaista vapaaehtoista metsiensuojelua Suomen metsissä, joka turvaa luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimmät luontokohteet. Perintömetsäjahti on yksi mahdollisuus lisätä koululaisten tietämystä metsien kestävästä talouskäytöstä ja puusta valmistetuista tuotteista”, sanoo ympäristöpäällikkö Pekka Kallio-Mannila Stora Ensosta.

Tiedotusvälineet voivat osallistua koulujen metsäpäiviin ja kuvata ja haastatella koululaisia. Kai Lehtistä voi haastatella Simon kunnassa Kemin lähellä 10.5. järjestettävässä WWF:n metsäpäivässä.

Perintömetsäjahdin säännöt ja tietoa koulujen metsäpäivästä saat WWF:n verkkosivuilta.

Lisätietoja:

WWF Suomi, metsäpäällikkö Harri Karjalainen, 040 563 7179, ympäristökasvattaja Tiina Suojanen-Saari, 050 553 7863.
Kai Lehtisen haastattelupyynnöt: WWF Suomi, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, 0400 425 666