Nolla salametsästettyä sarvikuonoa Nepalissa

Vuosi 2011 muistetaan virstanpylväänä Nepalin luonnonsuojelun sekä WWF Suomen suojelutyön historiassa, sillä koko Nepalissa ei tapettu tuolloin yhtäkään sarvikuonoa. Samanaikaisesti esimerkiksi Etelä-Afrikassa sarvikuonoja on tapettu ennätykselliset 430 yksilöä ja riittämätön suojelu on hävittänyt jaavansarvikuonon Vietnamista.

Sarvikuonon pahin uhka on salametsästys, sillä sarvikuonon sarvista tehtävää jauhetta pidetään arvokkaana perinteisessä aasialaisessa lääketieteessä. Nepal on kuitenkin onnistunut erinomaisesti sarvikuonon suojelussa: huhtikuussa 2011 tehdyn laskennan perusteella maassa on tällä hetkellä 534 sarvikuonoa, mikä on 99 yksilöä (22,7 %) enemmän kuin vuonna 2008.

Menestys sarvikuonojen suojelussa johtuu Nepalin hallituksen, WWF:n ja muiden suojelutoimijoiden, paikallisyhteisöjen ja turvallisuusviranomaisten välisestä yhteistyöstä. Esimerkiksi puistonvartijoiden määrää on lisätty seitsemästä viiteenkymmeneenyhteen.

”Seuraava tavoitteemme on nolla salametsästettyä tiikeriä. Jos pystymme parantamaan salametsästyksen vastaisen taistelun intensiteettiä ja ammattimaisuutta, voimme päästä tavoitteeseemme tuplata tiikerien määrä vuoteen 2022 mennessä”, sanoo Anil Manandhar WWF Nepalista.

Saadakseen rikoksentekijät vastuuseen teoistaan WWF tukee tutkimuskeskuksen perustamista Chitwanin kansallispuiston keskustoimistolle. Alueella pidätettiin vuoden 2011 aikana yli kuusikymmentä sarvikuonon salametsästäjää tai -kauppaajaa.

”Yksin lisääntyvä valvonta ei riitä sarvikuonojen suojeluun, vaan tarvitsemme myös yhteisöjen tukea. WWF Suomi tekeekin aktiivista työtä sarvikuonojen ja lisääntyvän väestön välisten konfliktien vähentämiseksi. Sarvikuonoja ihailemaan tulevat turistit tuovat puolestaan lisätuloja alueelle, mikä auttaa nepalilaisia arvostamaan sarvekkaita jättiläisiään”, kertoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski.

Lisätietoja: Sami Tornikoski WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö p.

+255 778 937 656 [email protected]

WWF Suomi Nepalissa

Faktaa sarvikuonosta

WWF Suomi on yksi WWF Nepalin suurimmista tukijoista.