12 pidätetty norsujen salametsästyksen vastaisessa taistelussa

Kaksitoista epäiltyä salametsästäjää on pidätetty ja neljätoista norsun syöksyhammasta takavarikoitu Kamerunin lounaisilla suojelualueilla. Puistonvartijat pidättivät salametsästäjät saatuaan näistä tiedustelutietoa WWF:n tukemilta kyläpartioilta.

Salametsästyksen vastainen operaatio tehtiin muutama viikko sen jälkeen, kun Kamerunin armeija lähetettiin maan pohjoisosiin suojelemaan alueen norsuja. Joka vuosi tapetaan 12 000 norsua, suurin osa Keski-Afrikassa.

Boumba-Bekin ja Nkin vierekkäin sijaitsevat suojelualueet asuttavat WWF:n vuonna 2006 tekemän tutkimuksen mukaan noin 4000 metsänorsua. Norsut ovat jatkuvasti Kamerunista ja Kongon Brazzavillestä tulevien salametsästäjien uhkaamia. Nyt pidätetyt salametsästäjät ovat toimineet alueella jo vuoden ajan ja paenneet pidätyksiä useita kertoja.

WWF on antanut viimeisen kahdentoista vuoden aikana Kamerunille ratkaisevaa tukea erityisesti norsunluunkaupan vastaisessa taistelussa maan lounaisosassa. Järjestö on tarjonnut puistonvartijoiden palkkaamiseksi, kouluttamiseksi ja varustamiseksi logistiikkaa ja taloudellista tukea. Samalla WWF on tukenut salametsästyksen vastaisia kenttäoperaatioita.

WWF Suomi tukee Nepalissa samaa Kamerunissa menestyksekkääksi osoittautunutta mallia mobilisoida paikallisia ihmisiä muodostamaan salametsästyksen vastaisia partioita. Kyläpartiot työskentelevät yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Vuosi 2011 muistetaankin virstanpylväänä Nepalin luonnonsuojelun sekä WWF Suomen suojelutyön historiassa, sillä koko Nepalissa ei tapettu tuolloin yhtäkään sarvikuonoa.

”On selvää, että laiton villieläinkauppa ei ole vain pieni paikallinen ongelma, vaan se on merkittävää, kansainvälistä rikollisuutta, joka ei uhkaa vain maailman villieläimiä vaan myös niiden elinalueilla asuvia ihmisiä sekä turismia. Salametsästyksen vastaisen taistelun intensiteettiä ja ammattimaisuutta on edelleen parannettava kansainvälisellä yhteistyöllä sekä vetoamalla maiden hallituksiin, että ne ottaisivat asian vakavasti”, toteaa WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski.

Julkaistu: 3.4.2012

Lisätietoja: Sami Tornikoski WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö p. +255 778 937 656 [email protected]

Tiedote 15.3.2012: Norsujen teurastus jatkuu Kamerunissa armeijan väliintulosta huolimatta