WWF jakaa hallitusneuvottelijoille sekä risuja että ruusuja

Tänään julkistettu hallitusohjelma herättää runsaasti luonnonsuojeluun liittyviä kysymyksiä ja huolia. Toisaalta mukana on myös ympäristön kannalta positiivisia kirjauksia. Kahdella pallilla istuvalle ministerille WWF povaa kovaa urakkaa.

Juha Sipilän hallituksessa karsitaan ministerien määrää. Ympäristöministerin ja liikenne- ja viestintäministerin salkut yhdistetään.

”On selvää, että uudella ministerillä tulee olemaan työntäyteiset neljä vuotta kahden ministeriön johdossa. Ilmastokriisi ei hellitä ja luonnonvarojen käytölle on tulossa lisää paineita. Niinpä päätöksentekoa ei saa ohjata lyhytnäköinen taloudellisen hyödyn tavoittelu, vaan myös luonnon hyvinvointi on otettava huomioon”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Uusi hallitus yrittää nostaa Suomen nousuun, ja biotaloudesta kaavaillaan tuntuvaa kasvua kansantalouteen.

”Suomesta tehdään kestävän biotalouden mallimaa vain siten, että talous, ympäristö ja sosiaalinen näkökulma ovat aidosti tasavertaisia päätöksenteossa. Jos ministeri tässä onnistuu, Suomi voi nousta todelliseksi edelläkävijäksi”, Rohweder sanoo.

Hyviä ja huonoja uutisia ympäristölle

Hallitusohjelmassa on luonnonsuojelun kannalta mukana sekä hyviä että huonoja kirjauksia.

”Hallituskauden kärkihankkeisiin ei ole kirjattu tavoitetta luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä. Tämä on ongelmallista, sillä tavoitteeseen on kuitenkin sitouduttu kansainvälisesti”, Rohweder sanoo.

Puun käyttöä aiotaan lisätä jopa 15 miljoonalla kuutiometrillä. Metsien ja soiden suojelua jatketaan vapaaehtoisin keinoin, mutta soidensuojeluun vapaaehtoisuus ei sovellu.

”METSO-ohjelman rahoituksen ja luonnonsuojelualueiden hoidon määrärahojen tuntuva leikkaaminen on valitettavaa”, Rohweder sanoo.

Uusiutuva energia on yksi hallituksen kärkihankkeista.

”Kiertotalouden kehittäminen, hiilestä luopuminen ja uusiutuvan energian lisääminen ovat hienoja tavoitteita. Nyt tarvitaan konkretiaa eli todelliseen energiaremonttiin sitoutumista” Rohweder sanoo.

Kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaaminen lähes kolmanneksella on huolestuttavaa.

”Lisäksi päästökauppatuloja ei enää ohjata kehitysyhteistyöhön. Tämä ei tue saastuttaja maksaa -periaatetta vaan teollisuus tulee saamaan lisäkompensaatiota”, Rohweder sanoo.

“Suomi ei myöskään tarvitse energiantuotantoonsa turvetta. Sääli on myös, että tuulivoiman tukemista rajoitetaan”, Rohweder sanoo.

”Sen sijaan positiivista on, että hallitusohjelmassa sitoudutaan lohi- ja meritaimenstrategian sekä kalatiestrategian toteuttamiseen ja uhanalaisten kalalajien suojelun tehostamiseen. Myös kirjaus kansallispuiston perustamisesta vuonna 2017 on hienoa. Olemme ajaneet Porkkalan puiston perustamista”, Rohweder listaa.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder, 040 840 7461

Suojelujohtaja Jari Luukkonen, 040 585 0020